arrow

Interplay - Bergslandskap och glaciärer

Konsertsäsongen 2017/2018 tredje Interplay-seminarium går under titeln Bergslandskap och glaciärer och tar avstamp i konserten Berwald, Strauss & Schumann. Seminariet startar kl. 17.30 i Berwaldhallens konsertsal.

Med utgångspunkt i konsertens bergstema diskuterar Daniel Svensson, miljö- och vetenskapshistoriker vid Chalmers, samt Per Holmlund, professor i glaciologi med inriktning mot klimat, vid Stockholms universitet, bergens och glaciärernas betydelse och sårbarhet.

Genom historien har synen på bergslandskapet förändrats, från att ha ansetts vara något fult och skrämmande till att betraktas som ett av våra mest beundrade landskap. Alperna var länge ett centrum för den romantiskt influerade bergsfascinationen, och många konstnärer, poeter och kompositörer inspirerades av bergen i sitt skapande. Franz Berwalds Minnen från norska fjällen är ett av hans mest nationalromantiska stycken, längtansfullt och med tydlig folkviseinspiration. Richard Strauss mäktiga En alpsymfoni är en symfonisk dikt som skildrar en dags vandring i bergen med storslagna panoramor och hisnande vyer, från soluppgång till nattens inbrott.

Har vi idag samma fascination för bergen, glaciärerna och fjällvärldens natur? Ses detta landskap fortfarande som orörd vildmark när turismnäringen ökar? Det är ingen hemlighet att glaciärerna i vår fjällvärld mår allt sämre med ökande avsmältning till följd av klimatförändringarna. Är bergslandskapet ett av de landskap som kommer att förändras mest de kommande årtiondena?

Köp biljett till Berwald, Strauss & Schumann
Vill du gå på den efterföljande konserten Berwald, Strauss & Schumann köper du din biljett som vanligt under biljetter. Om du är under 23 år finns möjlighet att få gå gratis på den efterföljande konserten. Läs mer om hur du bokar din biljett på Moment 23.


Sänds i P1 Vetandets värld fredagen den 9 februari 2018 kl 12.10

OBS – fri entré, dock behövs biljett för entré i salen. Samtalet är ca 50 min långt.