arrow

Julkonsert

Radiosymfonikernas och Radiokörens årliga julkonsert som spänner över traditionell julmusik liksom nya favoriter. En stämningsfull musikalisk smällkaramell för hela familjen som sträcker sig från Bachs Juloratorium till Andy Williams jättehit It’s the Most Wonderful Time of the Year.

När natten går tunga fjät och himlen hänger stjärnsvart fyller vi alltjämt dagarna med ljus, skratt, färger och musik. I vårt nordliga, avlånga land är det verkligen ingen slump att det bränns så mycket stearin, gräddas så många plåtar och kryddas så mycket vin, allt för att hålla vintermörkret ur kropp och sinne. En särställning i advents- och jultider har dock musiken; nya örhängen gnolas flitigt på gatorna sida vid sida med alla älskade sånger som år efter år stäms upp i kyrkor och konsertsalar runt om i landet.

Musikalisk mångsidighet kännetecknar både Radiokören och Sveriges Radios symfoniorkester och deras årliga julkonsert följer i samma anda. Från den jublande inledningen av Bachs Juloratorium till Andy Williams jättehit It’s the Most Wonderful Time of the Year löper konserten från det högstämda till det finstämda med osviklig  fingertoppskänsla och gnistrande sång- och spelglädje.

Igenkänningsfaktorn är garanterat hög i klassiska körsånger som Jul, jul, strålande jul och i När juldagsmorgon glimmar, där också elever från Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm medverkar. Eleverna sätter även, tillsammans med medlemmar ur Radiosymfonikerna, upp ett julspel och framför vackra carols som Away in a Manger och In dulci jubilo.

Möt julen tillsammans med hela Sveriges symfoniorkester och kör i den här stämningsfulla musikaliska smällkaramellen för hela familjen!

Text: David Saulesco


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER arrow RADIOKÖREN Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios symfoniorkester är en av Europas bästa och mest mångsidiga orkestrar. Deras repertoar innefattar såväl älskade klassiska verk som ny musik av spännande samtida tonsättare och samarbeten med framstående populära artister i en ständig strävan att utvecklas och bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord i musiktidskrifter och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. Med en sällsynt känsla och lyhördhet, ödmjukhet inför musiken och tillsammans med chefsdirigenten Daniel Harding ligger orkestern i musikalisk framkant på världens stora scener.

Radiokören är ensemblen som tar ut riktningen för andra att följa. I över 90 år har de förvaltat den svenska a cappella-traditionen och det legendariska klangidealet som Eric Ericson skapade på 1900-talet och bjuder samtidigt på en framåtsträvande och kulturellt mångsidig repertoar från tidig musik till helt nyskrivna verk. Körmedlemmarnas förmåga att växelvis sjunga solistiskt och i nästa stund smälta in i körens tätt sammanvävda klang skapar ett instrument som har kallats en av världens bästa körer. Över hela världen prisas deras inspelningar och konserter och med sin chefsdirigent Peter Dijkstra fortsätter de ständigt att utvecklas.

Adolf Fredriks musikklasser är en profilskola med inriktning körsång. Musiken genomsyrar hela skolverksamheten och alla våra elever är delaktiga i en aktiv och utåtriktad konsertverksamhet. På Adolf Fredriks musikklasser får eleverna en gedigen utbildning i körsång utifrån en stor och bred repertoar.

Cathrine Winnes är tillbaka som dirigent tillsammans med Radiokören och Radiosymfonikerna i Berwaldhallens årliga julkonsertkonstnärlig ledare. Hon är verksam chefsdirigent för Östgöta Blåsarsymfoniker och Blåsarsymfonikerna. Winnes gästar regelbundet blås- och symfoniorkestrar runtom Skandinavien som Oslos filharmoniska orkester, Kristiansands symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Hovkapellet. Hon har gjort sig känd som en energisk musikförmedlare i såväl konserthusen som i media. Winnes intresse for samtida musik har lett till flertalet uruppföranden och som deltagare i projektet Inversion, dirigerade hon Kammarensemblen.

Umeå-jäntan som tog nattåget till Stockholm som 16-åring för teaterskola och på den vägen är det.  Sedan blev det Stockholms Stadsteater i 30 år och allt möjligt från Tv, underhållning, drama, film, och radio. Som improvisatör, regissör och dessutom hundcoach!

Skådespelaren, komikern och manusförfattaren Mikael Tornving gjorde med humor och snabba repliker genombrott i tv-programmet Parlamentet. Han har även spelat den cyniske reportern Rolf Nygård i Melodifestivalen 2005 samt medverkat i tv-program som Playa del sol, Partaj och SNN News. Hösten 2007 gjorde Mikael musikaldebut i Little Shop of Horrors, han har medverkat i föreställningen Priscilla på Göta Lejon och i teateruppsättningen av The Black Adder på Intiman. Mikael har även spelat chefen för Gruppen för särskilda insatser i filmerna om Johan Falk.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 30 min

I samarbete med Sveriges Television.  Konserten sänds i SVT2 24/12 kl 20.00