arrow

Julkonsert 2017

Radiosymfonikernas och Radiokörens årliga julkonsert som spänner över traditionell julmusik liksom nya favoriter. En stämningsfull musikalisk smällkaramell för hela familjen som sträcker sig från Bachs Juloratorium till Andy Williams jättehit It’s the Most Wonderful Time of the Year.

När natten går tunga fjät och himlen hänger stjärnsvart fyller vi alltjämt dagarna med ljus, skratt, färger och musik. I vårt nordliga, avlånga land är det verkligen ingen slump att det bränns så mycket stearin, gräddas så många plåtar och kryddas så mycket vin, allt för att hålla vintermörkret ur kropp och sinne. En särställning i advents- och jultider har dock musiken; nya örhängen gnolas flitigt på gatorna sida vid sida med alla älskade sånger som år efter år stäms upp i kyrkor och konsertsalar runt om i landet.

Musikalisk mångsidighet kännetecknar både Radiokören och Sveriges Radios symfoniorkester och deras årliga julkonsert följer i samma anda. Från den jublande inledningen av Bachs Juloratorium till Andy Williams jättehit It’s the Most Wonderful Time of the Year löper konserten från det högstämda till det finstämda med osviklig  fingertoppskänsla och gnistrande sång- och spelglädje.

Igenkänningsfaktorn är garanterat hög i klassiska körsånger som Jul, jul, strålande jul och i När juldagsmorgon glimmar, där också elever från Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm medverkar. Eleverna sätter även, tillsammans med medlemmar ur Radiosymfonikerna, upp ett julspel och framför vackra carols som Away in a Manger och In dulci jubilo.

Möt julen tillsammans med hela Sveriges symfoniorkester och kör i den här stämningsfulla musikaliska smällkaramellen för hela familjen!

Text: David Saulesco


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER arrow RADIOKÖREN Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges orkester. Oavsett var i landet du bor kan du lyssna på orkesterns konserter i Sveriges Radio P2 i etern och på webben och flera av dem visas också i Sveriges Television. Varje år framför orkestern älskade verk ur den klassiska repertoaren och nyskriven musik av spännande, samtida tonsättare. Dessutom samarbetar de med framstående jazz-, pop- och rockartister och strävar ständigt efter att utvecklas och bryta ny mark.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Under de första 40 åren ansvarade en rad olika musikprofiler för den radiosända orkestermusiken. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har sedan dess, under enastående chefsdirigenter som Sergiu Celibidache, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, formats till en internationellt ryktbar konstmusikensemble i toppklass. Sedan 2007 är Daniel Harding orkesterns chefsdirigent som säsongen 2016–2017 firade sitt tioårsjubileum med att göra tre av 1800-talets stora symfoniska verk.

Orkestern turnerar regelbundet och blir ofta inbjuden till internationella festivaler och konserthus. Våren 2016 turnerade de i Europa tillsammans med Mozart-specialisten Maria João Pires och den uppmärksammade violinisten Veronika Eberle. Under 2014 gästade de såväl påskfestivalen i Aix-en-Provence som the BBC Proms i London. I maj 2017 gjorde orkestern en stor turné med musik av bland andra Ravel, Dvořák och Mahler. Tillsammans med den Grammybelönade violinisten Joshua Bell besökte de bland annat Wien, Salzburg och Milano. Under Östersjöfestivalen 2017 uruppförde Sveriges Radios Symfoniorkester Aeterna av Anders Hillborg, ett beställningsverk som är en del av ett filmprojekt om FN:s 17 miljömål. Festivalen avslutades med Mahlers Symfoni nr 6 under ledning av chefsdirigent Daniel Harding.

I augusti 2018 avslutade orkestern den prestigefyllda Edinburgh International Festival med Mahlers Symfoni nr 8, med vilken de bara veckan innan öppnat den sextonde Östersjöfestivalen. Säsongen 2018–2019 omfattar flera stora verk för kör och orkester som Brahms Requiem och Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht. Sveriges Radios Symfoniorkester är också mycket stolta att presentera sin nye förste gästdirigent, Klaus Mäkelä, som kommer att göra tre konserter under säsongen med bland annat Sjostakovitjs femte, sjätte och sjunde symfonier. Andra uppmärksammade gästspel är Malin Byström, Christian Gerhaher, dirigenten Mirga Gražinytė-Tyla och pianisten Conrad Tao. I november 2018 åker orkestern på en ny, omfattande Europaturné och i september gästade de dessutom Anima Mundi Festival i Pisa.

Radiokören är som en bergsbestigare i musikvärlden. Flera hundra år av svensk a cappella-tradition i kombination med framåtsträvande och kulturellt mångsidig repertoar, liksom samarbeten med några av världens bästa dirigenter, har etablerat Radiokören som en av de främsta ensemblerna i sitt slag. Genom Sveriges Radio P2 når kören inte bara konsertpubliken utan också en mängd lyssnare i etern och på webben.

I maj 1925 hade Radiokören sin allra första konsert och ribban lades högt redan från början. När ensemblen grundades var ett av dess uppdrag att ”verka på en hög ideell, kulturell och konstnärlig nivå”. Den legendariske körledaren Eric Ericson utvecklade kören till en världsberömd ensemble och under hans ledning lockades tonsättare som Paul Hindemith, Frank Martin och Igor Stravinsky till Stockholm. Där fick de höra sin musik framförd som de aldrig hört den tidigare. Även svenska tonsättare skrev körmusik på nya sätt, inspirerade av den unika ensemblens möjligheter.

I januari 2011 utsågs Radiokören till en av världens tio bästa körer av den brittiska tidskriften Gramophone. Körens skivinspelningar har belönats med exempelvis det prestigefyllda Edison Klassiek (Mass & Motets, 2015) och Diapason d’Or (Nordic Sounds, 2011). Regelbundna turnéer hör till körens verksamhet och vid utdelningen av Musikexportpriset 2010 belönades ensemblen med regeringens hederspris för att de ”under mer än ett halvsekel satt den svenska körmusiken på kartan”. I november 2017 gästade Radiokören Lincoln Center i New York City tillsammans med Svenska Kammarorkestern och dirigent Thomas Dausgaard med Beethovens Missa solemnis. I april 2018 gjorde de Mozarts Mässa c-moll med Berlinfilharmonikerna under ledning av Daniel Harding vid tre utsålda konserter och tidningen Tagesspiegel skrev: ”Det är med rätta kören anses vara en av de bästa av sitt slag.”

Under säsongen 2018–2019 kommer Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester att göra flera storslagna verk för kör och orkester, som Mendelssohns Die erste Walpurgisnacht och Brahms Ein deutsches Requiem. Naturligtvis hyllar kören sin tidigare chefsdirigent, Eric Ericson, med en jubileumskonsert helt i Ericsons egen anda med banbrytande ny musik och portalverk ur körrepertoaren. Samarbetet med Jacob Mühlrad fortsätter med ett nytt uruppförande i november 2018, det mångbottnade stycket Time. Under säsongen uruppför Radiokören även spännande ny musik av Ylva Skog, Malin Bång, Lisa Streich och högaktuella Raminta Šerkšnytė. I april 2019 väntar en gränsöverskridande konsert med den prisbelönade sångerskan Ane Brun och dirigent Hans Ek. Ett nytt år fyllt av överraskningar och fantastisk musik.

Adolf Fredriks musikklasser är en profilskola med inriktning körsång. Musiken genomsyrar hela skolverksamheten och alla våra elever är delaktiga i en aktiv och utåtriktad konsertverksamhet. På Adolf Fredriks musikklasser får eleverna en gedigen utbildning i körsång utifrån en stor och bred repertoar.

Cathrine Winnes är tillbaka som dirigent tillsammans med Radiokören och Radiosymfonikerna i Berwaldhallens årliga julkonsertkonstnärlig ledare. Hon är verksam chefsdirigent för Östgöta Blåsarsymfoniker och Blåsarsymfonikerna. Winnes gästar regelbundet blås- och symfoniorkestrar runtom Skandinavien som Oslos filharmoniska orkester, Kristiansands symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Hovkapellet. Hon har gjort sig känd som en energisk musikförmedlare i såväl konserthusen som i media. Winnes intresse for samtida musik har lett till flertalet uruppföranden och som deltagare i projektet Inversion, dirigerade hon Kammarensemblen.

Umeå-jäntan som tog nattåget till Stockholm som 16-åring för teaterskola och på den vägen är det.  Sedan blev det Stockholms Stadsteater i 30 år och allt möjligt från Tv, underhållning, drama, film, och radio. Som improvisatör, regissör och dessutom hundcoach!

Skådespelaren, komikern och manusförfattaren Mikael Tornving gjorde med humor och snabba repliker genombrott i tv-programmet Parlamentet. Han har även spelat den cyniske reportern Rolf Nygård i Melodifestivalen 2005 samt medverkat i tv-program som Playa del sol, Partaj och SNN News. Hösten 2007 gjorde Mikael musikaldebut i Little Shop of Horrors, han har medverkat i föreställningen Priscilla på Göta Lejon och i teateruppsättningen av The Black Adder på Intiman. Mikael har även spelat chefen för Gruppen för särskilda insatser i filmerna om Johan Falk.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 30 min

I samarbete med Sveriges Television.  Konserten sänds i SVT2 24/12 kl 20.00