arrow

Trolldrycken

Trolldrycken, Frank Martins musikaliska tolkning av legenden om Tristan och Isolde, är på alla sätt långt ifrån Wagner men samtidigt helt i en klass för sig: Ett mänskligt oratorium, en intim och känslosam saga om kärlek och död.

Martin själv kallade verket för ett ’mänskligt oratorium’, kammaroperan som är mer influerad av Bach än av Wagner, även om bakgrundshistorien är densamma. Trots liten ensemble och ett fokus på berättande snarare än dramatiserande är Martins sättning av den medeltida kärlekssagan lika stark och gripande. Här gör Peter Dijkstra, som själv är en hängiven anhängare av Frank Martins musik, och Radiokören Trolldrycken i konsertform, men låt er likaväl ryckas med av det odödliga dramat och den trollbindande musiken.


Medverkande

 

Radiokören är ensemblen som tar ut riktningen för andra att följa. I över 90 år har de förvaltat den svenska a cappella-traditionen och det legendariska klangidealet som Eric Ericson skapade på 1900-talet och bjuder samtidigt på en framåtsträvande och kulturellt mångsidig repertoar från tidig musik till helt nyskrivna verk. Körmedlemmarnas förmåga att växelvis sjunga solistiskt och i nästa stund smälta in i körens tätt sammanvävda klang skapar ett instrument som har kallats en av världens bästa körer. Över hela världen prisas deras inspelningar och konserter och med sin chefsdirigent Peter Dijkstra fortsätter de ständigt att utvecklas.

Peter Dijkstra växte bokstavligen upp i körlivet. När han var liten sjöng han i sin fars prominenta gosskör i Nederländerna och debuterade på scen som tioåring. Efter att ha studerat sång och dirigering i Haag, Köln och Stockholm har hans karriär varit intensiv och kantad av framgångar. Han är en flerfaldigt prisbelönad och av såväl kritiker som körsångare mycket uppskattad dirigent och konstnärlig ledare. Dijkstra är sedan 2007 chefsdirigent för Radiokören. Han är även chefsdirigent för Nederländska kammarkören, konstnärlig ledare för manskören The Gents och vokalensemblen MUSA och ger regelbundet masterclasses och föreläsningar.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim

Ingår i följande abonnemang: