arrow

Verdis Requiem

Medverkande

Musiken

Om konserten

När Verdi fick veta att hans idol, författaren Alessandro Manzoni, hade gått bort, drabbades han av sådan sorg att han inte mäktade med att gå på begravningen i Markuskyrkan i Milano. Men Verdi var inte den ende som sörjde; Manzoni hade inte minst i romanen ”De trolovade” lagt grunden till det moderna italienska språket, liksom Dante Alighieris ”Den gudomliga komedin” influerade språkets tidiga framväxt på 1300-talet. Manzonis roman blev också en symbol för landet Italiens enande, vilket slutligen blivit verklighet bara två år innan han dog.

Fem år tidigare hade Rossini gått bort och Verdi, som beundrade sin äldre kollega, tog initiativ till ett samarbetsprojekt mellan Italiens tonsättare där de gemensamt skulle ta fram en dödsmässa till Rossinis ära. Fastän Verdi själv och tolv andra tonsättare bidrog till den färdiga mässan drabbades projektet av diverse bakslag och uruppförandet uteblev. Sporrad av sorgen efter Manzoni vände sig Verdi till Milanos borgmästare och erbjöd sig att själv skriva en dödsmässa, ett rekviem, för att hedra Manzonis minne. Året därpå, på årsdagen av hans död, uruppfördes det i Markuskyrkan där tidigare begravningsceremonin också hade hållits.

Verdis fallenhet för musikdramatik är tydlig redan i första satsen av Messa da Requiem, eller Messa per Manzoni (Mässa till Manzoni) som det också kallats. Genom hela verket skildrar Verdi den känslomässiga resan från förlust och saknad, via förlamande och skoningslös skräck inför den yttersta dagen, till människans frälsning och den eviga friden på samma briljanta sätt som i hans operor. Faktum är att mässan av somliga kallades för ”en av Verdis bästa operor”. Tillsammans med bland annat Mozarts egen dödsmässa hör Verdis Requiem till de oftast spelade och mest omtyckta större verken för kör.

Kopplingen till operans värld blir ännu tydligare med konsertens fyra solister. De har alla Kungliga Operan i Stockholm som en av sina hemmascener. På Kungliga Operan gör också den internationellt uppmärksammade Domingo Hindoyan under hösten 2018 Verdis Aida i en uppsättning med bland andra konsertens altsolist, Miriam Treichl. Särskilt roligt är också att välkomna GöteborgsOperans kör som uppträder för första gången under Östersjöfestivalen!