arrow

Radiosymfonikernas historia

Orkestermusik har funnits i svensk radio sedan den allra första sändningsdagen i januari 1925 då en konsert med Skandiabiografens orkester i Stockholm utsändes. Senare samma år bildades Radiotjänsts orkester bestående av framstående frilansmusiker, med uppdrag att spela huvudsakligen klassisk repertoar i radions utsändningar. På 1930-talet upplöstes orkestern och Radiotjänst slöt i stället avtal med landets professionella orkestrar i exempelvis Stockholm och Göteborg. Under samma period grundades 1936 Radiotjänsts dans- och underhållningsorkester som under ledning av bland andra Sune Waldimir blev välkänd och populär.

Orkestern växte genom åren i storlek och ambition och spelade en allt mer blandad repertoar, såväl symfoniska standardverk som underhållningsmusik. Den unge dirigenten Sten Frykberg tog 1948 över orkestern som då döptes om till Radioorkestern. Frykberg introducerade även sina symfonimatinéer, en serie eftermiddagskonserter där han själv presenterade musiken för lyssnarna. De underhållande och folkbildande konserterna blev mycket framgångsrika och omtyckta av både kritiker och lyssnare.

På 1960-talet lyckades musikradions ledning engagera den rumänske dirigenten Sergiu Celibidache och 1965 blev han de facto chefsdirigent för Radioorkestern, som nu vuxit till omkring 100 musiker efter en sammanslagning med den andra heltidsanställda ensemblen, Radiotjänsts TV-orkester. I mars 1967 fick orkestern sitt nuvarande namn – Sveriges Radios Symfoniorkester – och under Celibidaches händelserika år formades orkestern till en internationellt ryktbar konstmusikensemble i toppklass. Orkestern har fortsatt att präglas av sina ledare, från Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen till den nuvarande chefsdirigenten, Daniel Harding.

Sedan han tillträdde som chefsdirigent 2007 har Daniel Harding fortsatt att utveckla nya samarbeten och uttryckssätt för orkestern. Ett exempel är den gränsöverskridande konsertserien ”Interplay,” där publiken får möta musiken i nya och spännande sammanhang tillsammans med forskare, författare och professorer. Flera av orkesterns medlemmar är även framstående solister och kammarmusiker. I konsertserien ”Chamber Unplugged” kommer du närmare musiken – och musikerna – när de bjuder på stora stycken i litet format. Desto större är den årliga Östersjöfestivalen, där Radiosymfonikerna är en av festivalens hörnpelare.

Orkestern är känd bland musikälskare för sina prisbelönta skivinspelningar. 2014 vann de BBC Music Magazine Award för sina tolkningar av Bartóks Violinkonserter nr. 1 och 2 med stjärnsolisten Isabelle Faust och samma år utsågs inspelningen av Britta Byströms violakonsert A Walk After Dark med Ellen Nisbeth till årets bästa skiva av flera svenska tidningar. 2015 tilldelades orkestern en Gramophone Award för inspelningen av Beethovens Pianokonsert nr. 3 och 4 med Maria João Pires. Andra uppmärksammade skivinspelningar är Jörg Widmanns Violinkonsert med Christian Tetzlaff och Berlioz L’enfance du Christ som lovordats i bland annat tidskriften Gramophone och i Daily Telegraph.

Radiosymfonikernas regelbundna turnéer har gjort deras högklassiga och omfångsrika musicerande känt runt om i världen och de får ofta inbjudningar av internationella festivaler och konserthus. Under våren 2016 turnerade de i Europa tillsammans med pianisten och Mozart-specialisten Maria João Pires samt den uppmärksammade unga violinisten Veronika Eberle. I augusti 2014 gästade de såväl Åbo Musikfestspel som the BBC Proms i London, och tidigare samma år öppnade de påskfestivalen i Aix-en-Provence.

Radiosymfonikerna hyllas som en av de mest intressanta och mångfacetterade orkestrarna i världen. Under säsongen 2016-2017 firar Daniel Harding tio år som orkesterns chefsdirigent med tre av 1800-talets stora symfoniska verk. I höst väntar Berlioz Romeo och Julia och till våren gör Harding, som är en respekterad Schumann-kännare och själv mycket förtjust i tonsättarens verk, Scener ur Goethes Faust samt det trollbindande oratoriet Das Paradies und die Peri!

Under Östersjöfestivalen 2016 firade Radiosymfonikerna Sjostakovitjs 110-årsjubileum med hans Symfoni nr 4 och Pianokonsert nr 2, båda under ledning av polarprisvinnaren Valery Gergiev. Dessutom gjorde orkesterns tidigare chefsdirigent, Esa-Pekka Salonen, Olivier Messiaens mästerliga Turangalîlasymfoni och Béla Bartóks Pianokonsert nr 1 med stjärnpianisten Yuja Wang. Till våren 2017 ger sig orkestern ut på sin största turné på många år med musik av bland annat Ravel, Dvořák och Mahler. I sällskap av den Grammybelönade violinisten Joshua Bell besöker de bland annat Wien, Salzburg, Frankfurt och La Scala i Milano!