arrow

Turné

Den 8-22 maj genomfördes en av de största turnéerna i orkesterns historia, med gästspel på anrika La Scala i Milano, i Wiener Konzerthaus i Wien och inte minst ett tre dagar långt uppdrag som Orchestra in Residence på Festspielhaus i Salzburg. Vill du se vad som händer under en turné, titta in på hashtagen #srsoontour på Berwaldhallens Facebook.

Bakom kulisserna på Wiener Konzerthaus

Stående ovationer i Wien, Österrike

Så var det Wiener Konzerthaus tur att få besök av Sveriges Radios Symfoniorkester, chefsdirigent Daniel Harding och violinist Joshua Bell. Konserten den 18 maj avslutades även den med starka applåder och stående ovationer. Vill du lyssna på konserten i efterhand går det bra via den Österrikiska radions hemsida, www.orf.a tisdagen den 23 maj kl. 19.30.

8–22 MAJ Österrike, Tyskland, Italien och Schweiz

Turnén är omfattande även vad gäller programläggningen – inte mindre än åtta olika konsertprogram framförs längs vägen. Bl.a. spelas Mahlers Symfoni nr. 5, Eldfågeln av Stravinskij och Brahms Symfoni nr 1 att spelas, men också musik med violinsolist som Bruchs Violinkonsert, Ravels Zigane och Chaussons Poême med världsberömda violinsolisten Joshua Bell. Den 20 och 21 maj ansluter violinisten Christian Tetzlaff turnén under de två sista konserterna.

Medverkande

Sveriges Radios Symfoniorkester
Daniel Harding chefsdirigent
Joshua Bell violin
Christian Tetzlaff violin

KONSERTPROGRAM

GRAZ 8 & 9 maj
DVORAK: Othello,Konsertuvertyr
CHAUSSON: Poème
RAVEL: Tzigane
STRAVINSKIJ: Eldfågeln

SALZBURG 10 maj
DVORAK: Othello, Konsertuvertyr
BRUCH: Violinkonsert
BRAHMS: Symfoni nr 1
11 maj
BRUCH: Violinkonsert
MAHLER: Symfoni nr 5
12 maj 
BOULEZ: Rituel, In memoriam Bruno Maderna
MAHLER: Symfoni nr 5

NÜRNBERG 14 maj
CHAUSSON: Poème
RAVEL: Tzigane
MAHLER: Symfoni nr 5

MILANO 15 maj
DVORAK: Othello
CHAUSSON: Poème
RAVEL:Tzigane
BRAHMS: Symfoni nr 1

FREIBURG 17 maj
BRUCH : Violinkonsert
MAHLER: Symfoni nr 5

WIEN 18 maj
Kort introduktion till Boulez Rituel
BOULEZ: Rituel
– Wolfgang Schauffler talar om Boulez
CHAUSSON: Poème
RAVEL:Tzigane
BRAHMS: Symfoni nr 1

FRANKFURT 20 maj
DVORAK : Violinkonsert a-moll
STRAVINSKIJ: Eldfågeln

ZÜRICH 21 maj
DVORAK : Violinkonsert a-moll
BRAHMS: Symfoni nr 1

Hör Joshua Bell, violinsolist med världen som spelplats och som varit solist på större delen av turnéns konserter, berätta om upplevelsen av att få spela tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Harding.

Följ med in bakom kulisserna på La Scala och få en inblick i förberedelserna inför Sveriges Radios Symfoniorkesters framträdande i det berömda operahuset den 15 maj.

Den pågående Europaturnén är en av de största och mest prestigefulla i orkesterns historia och närmar sig nu halvtid. Måndag den 15 maj besöker man för första gången La Scala, det anrika operahuset i Milano.

Stor succé för Sveriges Radios Symfoniorkester i Salzburg

P2 Live direktsänder två av turnéns konserter. Den 12 maj från Grosses Festspielhaus, i Salzburg, Österrike och den 15 maj från klassiska La Scala i Milano, Italien.


Turnéintervjuer
Här kan du lyssna på konsertmästare Malin Broman, berätta i Klassisk morgon i P2 om turnén, när de ringde henne i direktsändning på morgonen den 12 maj.

Här kan du läsa vad pressen i Europa säger om Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Hardings stora vårturné. Recensioner och presskommentarer.

Fredagen den 5 maj, dagarna innan turnéstart, hade Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Harding något av en smygpremiär av den stundande turnén 8-22 maj, med Gustav Mahlers Symfoni nr 5 livestreamad direkt från Berwaldhallen.

Här kan du ta del av Sveriges Radios Symfoniorkesters tidigare turnéer. Just nu från 2016 och framåt. Vi kommer efterhand att även fylla på med de turnéer som gjorts tidigare år.

2017

2016