arrow

Biografi Sveriges Radios Symfoniorkester

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, består av över 100 exceptionella musiker och är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

En radioorkester grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967 och har sedan dess haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter. Från 2007 fram till år 2025 är Daniel Harding chefsdirigent och konstnärlig ledare som på frågan om vad som gör att Sveriges Radios Symfoniorkester står ut från mängden svarar; ”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet (…)Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat som om det gällde livet!

Oavsett var i landet du bor kan du lyssna på Radiosymfonikernas konserter, från sin hemmascen Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen, i etern och på webben genom Sveriges Radio P2 och flera av konserterna visas också på Berwaldhallen Play och i Sveriges Television.

Under covid-19-pandemin var Radiosymfonikerna en av bara ett fåtal orkestrar i världen som inte slutade spela. Deras innovativa, kreativa lösningar hjälpte publiken att ta sig igenom den svåra tiden, samtidigt som man bjöd på nyskapande konserter av absolut världsklass.

Under hösten 2023 kommer Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding att besöka Sibeliusfestivalen i Lahti och under våren 2024 står även en Europaturné på schemat med konserter ibland annat Wien Konzerthaus, Concertgebouw i Amsterdam, Elbphilharmonie i Hamburg och Philharmonie de Paris.