arrow

Förste gästdirigent - Klaus Mäkelä

21-årige Klaus Mäkelä är en nytänd stjärna på den finska dirigenthimlen, följande en imponerande tradition som kallats ”det finska dirigentundret”. Han har redan dirigerat många av Finlands främsta orkestrar och gjort bejublade debuter hos bland andra Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Under 2018 har han debuterat med Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, NDR Radiophilharmonie, Canada’s National Arts Center Orchestra och Orchestre National du Capitole de Toulouse med flera.

Med stor känsla och en omedelbar kontakt med musikerna gjorde han ett starkt intryck på Sveriges Radios Symfoniorkester när han debuterade i Berwaldhallen i september 2017, och kort därefter togs beslutet att tillfråga honom om att blir orkesterns förste gästdirigent. Klaus Mäkelä har beskrivits av Norrköpings Tidningar som besittande ”en musikalisk intelligens bortom det vanliga” och har på kort tid gjort stort genomslag hemma i Finland såväl som runt om i Europa. Hösten 2017 debuterade han som operadirigent med Trollflöjten på Finlands nationalopera. Mäkelä är även konstnärlig partner vid Tapiola sinfonietta och konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel.

Klaus Mäkelä har studerat dirigering för Jorma Panula, som anses vara fader till ”det finska dirigentundret”. Mäkelä kommer att vara Radiosymfonikernas tidigare chefsdirigent Esa-Pekka Salonens assistent under arbetet med Wagners Nibelungens ring på Finlands Nationalopera 2019. Det första tillfället som förste gästdirigent skedde i september 2018. Klaus Mäkeläs kontrakt med Sveriges Radios symfoniorkester löper över tre år.

I september 2018 utsågs Klaus Mäkelä till chefsdirigent och konstnärlig rådgivare för Oslo Filharmoniska Orkester från och med säsongen 2020/2021.