arrow

INSTÄLLD - CHAMBER UNPLUGGED 11 MAJ

På årets upplaga av Saxå kammarmusikfestival uruppfördes fem nyskrivna verk som beställts av lika många musikfestivaler runt om i Europa, varav festivalen i Saxå var en av dem. Fem olika tonsättare har gjort varsin tolkning av ett gemensamt tema: sagorna och vår identitet. Sagor och berättelser är avgörande för såväl fantasin som verkligheten. Över hela världen och inte minst här i Sverige finns långa sång- och berättartraditioner som i dessa fem verk för sångkvartett och berättare utforskas – och utmanas.

Saxå kammarmusikfestival ingår i MusMa, ett europeiskt samarbetsprojekt som startade 2010, och har etablerats som en plattform för unga nyskapande tonsättare. Tanken är att de ska få möjlighet att presentera sin nyskrivna musik, inte bara en gång, utan vid ett flertal tillfällen på olika festivaler och i radio. 2019 års tema var ”sagor” och resulterade i fem mycket olika verk.

Konserten inleds med Andrea Tarrodis stämningsfulla Vintergatan som bygger på Zacharias Topelius omtyckta dikt från 1852. Texten baseras på en muntlig legend som förekommer redan i den antika kinesiska samlingen Sångernas bok. Denna legend handlar om hur vintergatan skapas och är fortfarande populär i Kina och Japan. Olyckligt kära Salami och Zulamith kan bara träffas en gång om året – den sjunde natten i den sjunde månaden – genom att fåglar bygger en bro mellan dem: Vintergatan.

Den unge nederländske gitarristen och innovativa tonsättaren Aart Strootman har låtit sig inspireras av sagornas talmagi, vilket har resulterat i det minimalistiska verket Once upon a two times three. ”Det var en gång” är ju den klassiska början på nästan alla sagor, men det finns förstås fler tal i sagor: sju dvärgar, tre önskningar, hundraårig sömn för att nämna några. Listan kan göras lång och Strootman verk blandas detta huller om buller till en nonsenstext.

Liesbeth Decrock, även hon från Nederländerna, utgår från olika myter och sagor för att spegla sin egen identitet i sitt kanske mest personliga verk, I Am. ”Jag är sådan, men jag är också så här”, förklarar hon och de olika karaktärerna i verket får gestalta olika aspekter av hennes personlighet, allt i en intuitiv och kontrastrik kompositionsstil.

Belgaren Jean-François Jung är själv korist och kormästare, så att skriva körverk ligger honom nära. Han beskriver The Formidable Mill som en ”kollapsologisk allegori” för vokalkvartett, berättare och metronom. Verket bygger på två källor. Dels den franska barnvisan Meunier tu dors, Mjölnare du sover, och dels en variant på sagan Le moulin maudit, den fördömda kvarnen, från Ardennerna. Den här historien är spridd över hela världen i olika varianter, även här i Norden. Den handlar om en magisk kvarn som uppfyller alla ägarens önskningar, men till ett pris som i slutet blir för högt för den snikne mjölnaren som har sålt sin själ till djävulen.

Krzysztof Rau är från Polen och utforskar i sin tunga och täta musik ofta samspelet mellan utmaningar i instrumentation och det han själv kallar kvasi-psykologiska fenomen. Foam är baserat på Den lilla sjöjungfrun av H.C. Andersen och på texter av den belgiske pjäsförfattaren Maurice Maeterlinck. Genom att kasta om meningar, fraser och ord och ändra på grammatiken skapar Rau förvirring och till sist ett alternativt slut på sagan. Missförstånd och avundsjuka är krafter som alltid har funnits i den mänskliga civilisationen – enkla ord, handlingar och känslor kan på ett felaktigt sätt orsaka en tragedi.

Text: Andreas Konvicka


Inställd konsert

Alla Sveriges Radios publika evenemang ställs in fram till och med den 30 juni

Medverkande

 

Jessica Bäcklund är sedan hösten 2009 medlem i Radiokören med vilka hon ofta också uppträder som solist. Hon har sjungit på scener som Läckö Slottsopera, Wermland Opera och på Stockholm Early Music Festival samt med orkestrar som Drottningholms barockensemble, Kroumata, Värmlands sinfonietta och Stockholms barockensemble. Hon är medlem i Ensemble Villancico som specialiserar sig på latinamerikansk barockmusik, med vilka hon gjort fyra uppmärksammade skivinspelningar. Hon sjunger ofta även med Vokalharmonin, tidig musik såväl som nyskriven. Med Vokalharmonin medverkar hon som solist i Thomas Jennefelts Lamento och med Radiokören på albumet Nocturnal Singing samt i bland annat Mendelssohns Elias under ledning av Daniel Harding.

Barytonen David Wijkman har studerat i Vadstena, vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium samt vid operastudion i Weimar. På hans operarepertoar finns bland annat Mozart-roller som Papageno i Trollflöjten och Figaro i Figaros bröllop, Nick Shadow i Stravinskys Rucklarens väg men även nyskriven opera som João MacDowells Det sjunde inseglet. Dessutom är han en erfaren oratoriesångare som framfört exempelvis Händels Messias, både Mozarts och Duruflés Requiem, Bachs stora oratorier samt Puccinis Missa di Gloria. Han har uppträtt som solist både i Sverige och utomlands och som korist har han sjungit i bland andra Akademisk Kor i Köpenhamn samt i Radiokören och Eric Ericsons Kammarkör.

Stina Ekblad är en av sin generations främsta skådespelare. Hon tillhör Kungliga Dramatens fasta ensemble och har där bland annat belönats med Svenska Dagbladets Thaliapris 2006 för sin rollprestation som titelrollen i Jean Racines Fedra. Denna säsong gör hon Ibsens Peer Gynt och Christine de Pizans Kvinnostaden på Dramaten. Bland hennes tidigare framträdanden kan nämnas Shakespeares Stormen, Strindbergs Spöksonaten, Kristina Lugns Idlaflickorna och Lars Noréns Som löven i Vallombrosa. 2018 gjorde hon bland annat berättarföreställningen Historien om en soldat med Emil Eliasson på Norrlandsoperan. Hon är ständigt hyllad och flerfaldigt prisbelönad, bland annat med en Guldbagge för Bo Widerbergs Ormens väg på hälleberget och förtjänstmedaljen Litteris et artibus samt flera stipendier. Hon anlitas ofta som recitatör av lyrik och spelade 1994 in en skiva där hon läser dikter av Edith Södergran. Hösten 1998 turnerade hon med Lukasevangeliet som uppmärksammad monolog. Bland hennes många tv- och filmprestationer kan också nämnas Fanny och Alexander, Pensionat Oskar, Tusenbröder, Borgen och Wallander.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim

Konsertprogram:
ANDREA TARRODI: Vintergatan
AART STROOTMAN: Once upon a two times three
LIESBETH DECROCK: I Am
JEAN-FRANÇOIS JUNG: The Formidable Mills
KRZYSZTOF RAU: Foam

Här kan du följa  Sveriges Radio Berwaldhallens senast uppdaterade information om coronaviruset