arrow

JULKONSERT 2019

Vad vore julen utan musik? Glöm bort stressen och jäkten för en stund tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören och njut av gnistrande vinterklara julsånger och glimmande, allsångsinbjudande hits.

Bildsändningen av torsdagens konsert kommer att finnas att uppleva i efterhand under fredagen på Berwaldhallen Play.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER arrow RADIOKÖREN
Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios Symfoniorkester är känd i hela världen som en av Europas mest mångsidiga orkestrar med spännande, mångfasetterad repertoar och ständig strävan efter att bryta ny mark. Orkesterns högklassiga musicerande liksom samarbeten med världens främsta tonsättare, dirigenter och solister har belönats med otaliga priser och lovord.

Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, känslighet och musikalisk fantasi” säger Daniel Harding, orkesterns chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig haft en konsert med Radiosymfonikerna där de inte spelat som om det gällde livet!

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Sedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radio. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967.

Genom åren har orkestern haft många framstående chefsdirigenter varav två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, sedermera utnämnts till orkesterns hedersdirigenter, inklusive Valery Gergiev som gästat orkestern åtskilliga gånger och är medgrundare till Östersjöfestivalen.

Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.

Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att framföra nyskriven musik.

Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel. Rekrytering av ny chefsdirigent för Radiokören pågår.

Idén bakom Sveriges Ungdomskör är att det här i Sverige, på samma sätt som i flertalet länder runt om i världen, skall finnas en nationell ungdomskör med unga körsångare mellan 16 och 25 år från hela landet. Kören bedrivs ideellt i projektform inom ramen för barn- och ungdomsorganisationen UNGiKÖR. Syftet med kören är att vara en utvecklande musikalisk smältdegel och mötesplats för ungdomar oavsett var i landet de bor, liksom en förebild och inspiration för unga korister i lokala barn- och ungdomskörer runt om i Sverige. Kören har regelbundna träffar i form av internat och festivaler liksom turnéer inom och utanför Sverige. Repertoaren består huvudsakligen av klassisk körmusik på hög nivå med tonvikt på nordiska tonsättare samt nyskriven musik av både erkända och ännu inte etablerade tonsättare. Inför varje ny treårig projektperiod anlitas en ny, välrenommerad svensk kördirigent. I oktober 2018 inleddes ett samarbete med professor Erik Westberg. Sedan dess har kören hunnit med åtskilliga uppmärksammade projekt och ännu fler är på gång.

Bach Kantat no 40:
Anna Zander Sand – alt
Thomas Köll – tenor
Johan Pejler – bas

Vaughn Williams Fantasia on Christmas carols:
Lars Johansson Brissman – baryton

Silent Night:
Lisa Carlioth, sopran
Mats Carlsson, tenor

Tõnu Kaljuste är bekant för den svenska publiken efter sin tid som Radiokörens chefsdirigent åren 1994–2001. I november 2019 utnämndes han till hedersdirigent för Radiokören, en ensemble som fortfarande står honom nära. Han är konstnärlig ledare för Tallinns kammarorkester och Tallinn Philharmonic Society, chefsdirigent för Nederländska kammarkören och sedan 2004 konstnärlig ledare för estniska operafestivalen Nargen Festival. Kaljuste har bidragit starkt till att öppna de nordiska öronen för musik från de baltiska länderna. Han är en erkänd uttolkare av bland andra Arvo Pärt, Veljo Tormis, Alfred Schnittke och Krzysztof Penderecki och har arbetat nära flera av Europas främsta moderna tonsättare. Han grundade med drygt tio års mellanrum Estlands filharmoniska kammarkör och Tallinns kammarorkester, som båda blivit mycket framgångsrika och uppträder på världens stora konsertscener och festivaler. Han har gjort flera prisbelönade inspelningar som Grammy-belönade Adam’s Lament.

Erik Westberg är en flerfaldigt prisbelönad kördirigent och sedan 2003 professor i kördirigering och körsång vid Musikhögskolan i Piteå. Med sin egen vokalensemble samt Musikhögskolans kammarkör har han gjort hyllade skivinspelningar och ett fyrtiotal internationella turnéer samt uruppfört ett stort antal verk av tonsättare som Arvo Pärt, Jan Sandström och Mats Larsson Gothe. Han har varit ledare för bland annat Oslo Filharmoniske kor och KFUM-kören i Stockholm, samt anlitats som gästdirigent för bland annat Radiokören, Pro Coro Canada, Coro Nacional de España och Coro Sinfônica do Estado de São Paulo. 1997 var han residensartist vid Wollongong University i Australien. Erik var idégivare till projektet Körsång för fred och rättvisa som engagerade 8 000 körsångare i 56 länder vid millennieskiftet och som sågs av miljontals tv-tittare världen över. Som förste kördirigent erhöll han 1992 Kungl. Musikaliska akademiens dirigentstipendium. 2008 blev han själv invald i Kungl. Musikaliska akademien.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 30 min (ingen paus)

Program:

Johann Sebastian Bach: Kantat nr 40
Benjamin Britten: A Hymn to the Virgin
Otto Olsson: Guds son är född
Agneta Sköld: There is no Rose
Ralph Vaughan Williams: Fantasia on Christmas carols
Emmy Köhler: Nu tändas tusen juleljus
Arvo Pärt: Estonian lullaby
John Gardner: Tomorrow shall be my dancing day
Franz Gruber: Silent night
Richard Bissill: Christmas Carnival
Jean Sibelius: Julvisa: Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt (endast på onsdagens konsert, den 18 december)

Ingår i följande konsertserier: