MISSA SOLEMNIS MED BLOMSTEDT
Ludwig van Beethovens Missa solemnis uruppfördes i april 1824, och det är således ett 200-årsjubileum som vi kommer uppleva när Herbert Blomstedt leder Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören samt solisterna Julia Kleiter, Katija Dragojevic, Maximilian Schmitt och Tareq Nazmi i denna symfoniska mässa.
Missa solemnis – den stora, högtidliga mässan med de omfattande och praktfulla kör- och solopartierna – hör till musikhistoriens mäktigaste körverk. Beethoven komponerade mässan på äldre dagar, då hans konst gick mot en friare och mer dramatisk utveckling. Han själv refererade återkommande till mässan som sitt främsta verk.
Mässan har sin upprinnelse i att Beethovens gamle elev, vän och mecenat, ärkehertigen Rudolf av Österrike, skulle vigas till ärkebiskop. Beethoven fick lust till att skriva en högstämd mässa som skulle utsmycka festgudstjänsten. Verket skulle stå klart till installationsgudstjänsten i Olmütz i Mähren i mars 1820, men när dagen började närma sig var arbetet långt ifrån klart. Ambitionerna hade påtagligt höjts under arbetets gång samtidigt som andra verk började ta form, däribland den nionde symfonin.
Det skulle ta mer än tre år av mödosamt arbete, som inkluderade förstudier både av de liturgiska texterna och av mycket gamla teoretiska verk om kyrkomusik, innan mässan slutligen levererades till ärkebiskopen i mars 1823 med en personlig dedikation. Dessa år präglades för Beethoven av sviktande hälsa och ekonomiska bekymmer, och när mässan väl var färdigställd dröjde det innan han fann tillfälle för dess första framförande.
Missa solemnis lyftes ut ur kyrkorummet när det fick sitt uruppförande i april 1824 i ett konsertant framförande i Sankt Petersburg. Bara ett par veckor därpå gavs delar av mässan hemma i Wien under en bejublad konsert i samband med att Beethoven lät uruppföra sin nionde symfoni.
För Herbert Blomstedt var Ludwig van Beethoven redan under ungdomsåren en fixstjärna på tonsättarhimlen. Med en fortsatt nyfikenhet livet igenom har Blomstedts perspektiv på Beethovens verk ständigt förnyats. Hans båda kompletta inspelningar av Beethoven-symfonierna från åren som chefsdirigent för stadskapellet i Dresden respektive Gewandhausorkestern i Leipzig vittnar om detta. De båda Beethovencyklerna hör i dag till de mest uppskattade och värderade inspelningarna som finns att tillgå.
I Missa solemnis består utmaningarna i utförandet av förståelsen av det liturgiska och det andliga innehållet i mässtexterna i förhållande till den intrikata tonsättningen, men också i de musikaliska och vokalt tekniska svårigheterna i verket. Under denna konsert kan publiken glädjas åt att få höra ett symfoniskt mästerverk av Beethoven framfört av musiker i världsklass under ledning av hedersdirigent Herbert Blomstedt – en av vår tids stora uttolkare av Beethoven.
Text: Monika Glimskär
Medverkande
Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.
Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.
”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”
Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.
Radiokören har i över 90 år bidragit till utvecklingen av den svenska a cappella-traditionen. Under den legendariske dirigenten Eric Ericsons ledarskap fick kören ett stort internationellt renommé och räknas i dag bland världens främsta körer. Körmedlemmarnas förmåga att växla mellan kraftfulla solistiska insatser och att sömlöst smälta in i ensemblen skapar ett unikt och dynamiskt instrument som hyllas av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de många dirigenter som utforskar och utmanar körens potential.
Sedan 1979 är Radiokörens hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når kören också miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Dessutom visas flera av konserterna på Berwaldhallen Play, vilket ger publiken ytterligare en möjlighet att komma riktigt nära en av världens bästa körer.
Säsongen 2019–2020 tillträdde Kaspars Putniņš som ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Radiokören, den tionde chefsdirigenten sedan kören bildades. Sedan januari 2019 är Marc Korovitch kormästare för Radiokören med ansvar för ensemblens kontinuerliga utveckling. Två av körens tidigare chefsdirigenter, Tõnu Kaljuste och Peter Dijkstra, utnämndes i november 2019 till hedersdirigenter. Båda har fortfarande nära kontakt med kören och gör återkommande gästspel.
Radiokören bildades samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar och kören hade sin allra första konsert i maj 1925. Ambitionsnivån var hög redan från starten med ett uttalat mål att vara på högsta internationella nivå i allt från barockmusik till modern avantgarde.
Herbert Blomstedt är en av vår tids mest berömda och framstående dirigenter. Han debuterade 1954 med Kungliga Filharmonikerna, samma år som han tillträdde som chefsdirigent för Norrköpings Symfoniorkester. Han har därefter haft samma prestigefyllda roll hos Oslo-Filharmonien, Danmarks Radios Symfoniorkester, Staatskapelle Dresden, Sveriges Radios Symfoniorkester, San Francisco Symphony, Nordtyska Radions Symfoniorkester och Gewandhausorchestern, en avundsvärd meritlista som få dirigenter har uppnått.
Bland alla priser och utmärkelser som Blomstedt tilldelats kan nämnas två Grammy Awards, medaljen Litteris et Artibus, hedersdoktorat vid bland annat Göteborgs Universitet och Serafimermedaljen för sina insatser för svenskt musikliv. Han är hedersdirigent vid bland annat Sveriges, Danmarks och Japans radiosymfoniorkestrar, vid Gewandhausorkestern och flera andra av världens mest framstående orkestrar. Han ger fortfarande konserter runt om i världen och hyllas för såväl sin ödmjuka och sakliga framtoning som sin enorma skicklighet, precision och kunskap.
Herbert Blomstedt studerade först vid Kungliga Musikhögskolan och Uppsala universitet, senare vid Juilliard School i New York för bland andra en annan legendarisk dirigent, Leonard Bernstein.
Julia Kleiter debuterade 2004 på Opéra Bastille som Pamina i Mozarts Trollflöjten under ledning av Jiří Kout. Därefter sjöng hon under tio års tid rollen i ett flertal produktioner, bland annat i Madrid, Zürich och München, vid Metropolitan Opera i New York och vid festivalerna i Edinburgh och Salzburg. 2014 återvände hon till Paris i rollen – den här gången under ledning av Philippe Jordan.
Bland Kleiters senaste uppdrag kan nämnas en streamad uppsättning av Schön ist die Welt vid Bayerische Staatsoper, Contessa i Figaros bröllop vid the Royal Opera House, Covent Garden under ledning av Sir John Eliot Gardiner, Ilia i Idomeneo i Graz och Zürich under ledning av Nikolaus Harnoncourt, Donna Anna i en halvscenisk Don Giovanni med Basler Kammerorchester samt Eva i Mästersångarna i Nürnberg med Kirill Petrenko i München, med Philippe Jordan i Paris och med Daniel Barenboim in Berlin. Bland kommande uppdrag finns Mästersångarna i Nürnberg i München, Così fan tutte i Hamburg, Figaros bröllop i Dresden och Rosenkavaljeren i Bryssel. 2023 sjunger Julia Kleiter Friskytten i Hamburg och i München.
Som konsertsångerska gästar Kleiter regelbundet världens stora konsertscener och samarbetar med dirigenter som Helmut Rilling, Riccardo Muti, Jeffrey Tate, Marc Minkowski, Ivor Bolten, René Jacobs, Christoph Poppen, Daniel Harding och Marek Janowski. De senaste åren har hon bland annat sjungit Schumanns Das Paradies und die Peri i Zürich, Brahms Ein deutsches Requiem i London, Haydns Schöpfung i Milano och Berlin liksom Bruckners Te Deum i München och Dvořáks Requiem i Berlin.
Katija Dragojevic är en svensk mezzosopran, som arbetar vid internationella scener som La Scala, Covent Garden och Salzburger Festspiele.
Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Guildhall School of Music and Drama i London, och debuterade år 2000 som Krista i Janaceks Fallet Makropulos vid La Monnaie i Bryssel. Andra roller som hon gjort inkluderar titelrollerna i Xerxes och Carmen samt Cherubin i Figaros Bröllop, och hon har även medverkat som Zerlina i Kasper Holtens uppmärksammade filmatisering av Don Juan, baserad på Mozarts Don Giovanni.
Som konsertsångerska har Dragojevic framträtt med symfoniorkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Elbphilharmonie Orchestra, Orchestre de Paris, Gulbenkian Orchestra i Lissabon, NDR Sinfonieorchester i Hamburg och Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i München. Hon har gjort bland annat Bachs Matteuspassion, Mozarts Requiem, Berlioz Les nuits d´été, Mahlers Des Knaben Wunderhorn och Beethovens nionde symfoni, med dirigenter som Ivor Bolton, Daniel Harding, Andris Nelsons, Leif Segerstam, Manfred Honeck och Robin Ticciati.
Den tyska tenoren Maximillian Schmitt studerade sång under Anke Eggers vid Universität der Künste i Berlin där han även fick sin konstnärliga coachning av Roland Hermann. Sina första scenframträdanden gjorde Schmitts som en del av Opera Studio vid Bayrische Staatsoper i München. 2008 blev han en del av den fasta ensemblen på Mannheim nationalteater.
2012 gjorde Schmitt sin debut som Tamino i Mozarts Trollflöjten under ledning av Marc Albrecht och fyra år senare kom debuten som Idomeno på Opéra du Rhin i Strasbourg. Fem år senare gjorde Schmitt Pedrillo i Mozarts Enleveringen ur Seraljen på La Scala i Milano under Zubin Mehta, vilket följdes av rollen som Max i Webers Friskytten på Aalto teatern i Essen 2019 och Erik i Wagners Flygande Holländaren på operan i Graz.
Schmitt är en vanligt förekommande gäst på de stora internationella konsertscenerna och hans repertoar sträcker sig från Monteverdi till Mozart och Mendelsohn. Genom samarbeten med dirigenter så som Franz Welser-Möst, Claudio Abbado, Daniel Harding, Jonathan Nott, Manfred Honeck, Trevor Pinnock och René Jacob har Schmitt framträtt med orkestrerar som Akademie für Alte Musik Berlin, the Tonhalle-Orchester Zürich, Cleveland Orchestra, Sveriges Radios Symfoniorkester och Tokyo Symphony Orchestra, och han är en återkommande solist med Orchstre de Paris och Orchestre de National de France.
Basen Tareq Nazmi föddes i Kuwait och började sin scenkarriär i Bayerska statsoperans operastudio. Han blev sedan medlem i operahusets ensemble och gjorde då bland annat rollerna som Talaren i Trollflöjten, Publio i Titus mildhet och Colline i La bohème. På Theater an der Wien har han spelat Bottom i En midsommarnattsdröm och han debuterade år 2016 på Salzburgfestivalen. Nazmi har tillsammans med Sir John Eliot Gardiner turnerat i Europa som Clement VII i en konsertant version av Benvenuto Cellini. Hans konsertuppträdanden inkluderar också National Symphony Orchestra, Orchestre de Paris och Deutsches Symphonie-Orchester. Han har även framträtt med pianisten Gerold Huber i München, Köln, Ingolstadt samt i Londons prestigefyllda Wigmore Hall.
Ungefärlig konsertlängd: 1 tim & 30 min utan paus
Biljetter
Fler konserter
BEETHOVENS ÅTTA
Portugisiske dirigenten Dinis Sousa leder Sveriges Radios Symfoniorkester i Ludwig van Beethovens sällan framförda åttonde symfoni och i musik av Joseph Haydn och Kaija Saariaho.
BACHS H-MOLLMÄSSA
Kaspars Putniņš leder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester i Johann Sebastian Bachs mäktiga mässa i h-moll.
Jubileum för Hillborg med Roberto González-Monjas
Anders Hillborgs Eleven Gates med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Roberto González-Monjas. Dessutom franske pianisten Lucas Debargue i Maurice Ravels Pianokonsert nr 1 G-dur och Modest Musorgskijs Tavlor på en utställning.