arrow

Svenska Stjärnor: Anna Ternheim

Anna Ternheim möter Sveriges Radios Symfoniorkester i konsertserien Svenska Stjärnor. Det blir ett efterlängtat möte under ledning av dirigenten och arrangör Hans Ek.

Listan över bejublade samarbeten kan göras lång. Gång på gång bryts invanda mönster, nya konstellationer formas och förväntningar överträffas när Sveriges Radios Symfoniorkester visar varför de är hela Sveriges symfoniorkester. Med gästspel av legendariska jazzmusiker och rockstjärnor liksom pop- och musikalartister, komiker och vissångare, är varje konsert med Svenska stjärnor en ny och spännande konsertupplevelse.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER Skriv ut

Medverkande

 

Sveriges Radios symfoniorkester är en av Europas bästa och mest mångsidiga orkestrar. Deras repertoar innefattar såväl älskade klassiska verk som ny musik av spännande samtida tonsättare och samarbeten med framstående populära artister i en ständig strävan att utvecklas och bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande har belönats med ett otal priser och lovord i musiktidskrifter och de gör regelbundna gästspel på internationella festivaler och konserthus. Med en sällsynt känsla och lyhördhet, ödmjukhet inför musiken och tillsammans med chefsdirigenten Daniel Harding ligger orkestern i musikalisk framkant på världens stora scener.

Genom sin förmåga att göra musiken giltig i vår tid, oavsett ursprung och genre, har Hans Ek skaffat sig en alldeles särskild ställning i svenskt musikliv. Det har lett till en mängd fruktbara samarbeten med Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Michael Nyman, Renée Fleming, The Metropole Orchestra, Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester och många fler.

Hösten 2015 skapade han konserthyllningen Made by Björk till isländskans 50-årsdag i en produktion på Norrlandsoperan i Umeå – ett konsertprojekt som även gavs med bland andra Sveriges Radios Symfoniorkester. 2016 ledde Hans Ek Norrköpings Symfoniorkester på Bråvalla i Dance Music Symphony med orkesterversioner av elektronisk dansmusik. Verket har därefter framförts regelbundet både i Sverige och i utlandet. Under 2016–2017 har han turnerat med konsertproduktionen Bowie in Berlin.

Hans Ek har också arrangerat och dirigerat musiken till filmer som Låt den rätte komma in, i regi av Tomas Alfredsson, Susanne Biers Oscarsbelönade Hämnden och den norska storfilmen Kon-Tiki. Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han konsekvent med musik som betytt mycket för honom. I projektet Trans Europe Express tog han avstamp i den legendariska syntgruppen Kraftwerk samt tonsättarporträtt av Brian Eno och John Cage.

Under 2018 kommer musik förknippad med det anrika Chelsea Hotel att tolkas av Sveriges Radios Symfoniorkester. Under året släpps även två skivor med Hans Ek som dirigent och arrangör; dels en skiva med Ane Brun och Radiosymfonikerna och dels en med Jenny Wilson och Norrköpings Symfoniorkester.

Program meddelas senare.