arrow

BIOGRAFI DANIEL HARDING

Daniel Harding är sedan 2007 chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. Han är även konstnärlig ledare för Anima Mundi-festivalen i Pisa och dessutom hedersdirigent för Mahler Chamber Orchestra som han jobbat med i över 20 år. Han är en av få dirigenter som varje säsong bjuds in till att leda världens främsta orkestrar, inklusive Berlinfilharmonikerna och Wienfilharmonikerna. Han har även gjort ett stort antal skivinspelningar som Grammy-belönade Billy Budd av Benjamin Britten med London Symphony Orchestra och Beethovens Pianokonserter nr 3 och 4 med Sveriges Radios Symfoniorkester och Maria João Pires.

I september 2019 ledde Harding Brahms Ein deutsches Requiem i katedralen i Pisa med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören och i maj 2020 väntar ett gästspel vid Elbphilharmonie i Hamburg. Däremellan kantas säsongen av fantastiska konserter i Berwaldhallen med bland annat Edward Elgars Gerontius dröm, Tobias Broströms dubbelkonsert Nigredo: Dark Night of the Soul, uruppförandet av Sven-David Sandströms trombonkonsert och med anledning av Beethovens 250-årsjubileum avslutas säsongen med hans Missa solemnis och Symfoni nr 9.

Nyligen förlängde Harding sitt kontrakt som chefsdirigent till våren 2023 och fick dessutom en ny roll som orkesterns förste konstnärlige ledare, med övergripande ansvar för orkesterns konstnärliga vision. Det nya uppdraget omfattar även möjligheten att skapa nya programformat och metoder för att presentera klassisk musik på ett nytt sätt. ”Vi är mycket stolta över att Harding leder vår orkester. Hans passion, energi och kreativitet utmanar oss och vår publik varje dag” säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

Harding började spela trumpet som barn, men i tonåren tog intresset för dirigering över. Som sjuttonåring satte han upp Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire med några studiekamrater, vilket ledde till jobb som assistent åt Sir Simon Rattle vid Birminghams symfoniorkester i ett år. Han avslutade sin tid där med att själv leda orkestern, vilket blev hans professionella debut som dirigent.