arrow

Chefsdirigent Daniel Harding

”Han är en av de mest eftertraktade dirigenterna i världen men funderar på att söka jobb som pilot. Söndag träffar Radiosymfonikernas Daniel Harding för att prata om att växa upp framför en orkester och att hitta sitt musikaliska hem.
– Alla dirigenter behöver en plats som känns som att sitta hemma i vardagsrummet och spela piano.”.

Läs hela intervjun med chefsdirigent Daniel Harding, publicerad i Aftonbladet Söndag den 21 april 2019.

Daniel Harding – Den flygande dirigenten (pdf)

Intervju med Daniel Harding i samband med att han förlängde med Sveriges Radios Symfoniorkester, och fick en ny roll som konstnärlig ledare hösten 2019

Daniel Harding, chefsdirigent Sveriges Radios Symfoniorkester

Daniel Harding är sedan 2007 chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. Han är även konstnärlig ledare för Anima Mundi-festivalen i Pisa och dessutom hedersdirigent för Mahler Chamber Orchestra som han jobbat med i över 20 år. Han är en av få dirigenter som varje säsong bjuds in till att leda världens främsta orkestrar, inklusive Berlinfilharmonikerna och Wienfilharmonikerna. Han är möjligen också den ende dirigenten i världen som är kvalificerad pilot för flygplansmodellen Airbus 320.

Harding har gjort ett stort antal uppmärksammade skivinspelningar som Grammy-belönade Billy Budd av Benjamin Britten med London Symphony Orchestra, Mahlers Symfoni nr 9 med Sveriges Radios Symfoniorkester och Beethovens Pianokonserter nr 3 och 4 med Sveriges Radios Symfoniorkester och Maria João Pires.

”Det är allt ovanligare att förhållandet mellan dirigent och orkester inte bara håller mer än ett decennium utan också fördjupas och växer” säger Harding om arbetet med Sveriges Radios Symfoniorkester. ”Det är också mycket ovanligt med en orkester som besitter högsta musikaliska intelligens och kvalitet men samtidigt så tydligt vill fortsätta att utvecklas.”

I september 2019 ledde Harding Brahms Ein deutsches Requiem i katedralen i Pisa med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören och i maj 2020 väntar ett gästspel vid Elbphilharmonie i Hamburg. Däremellan kantas säsongen av fantastiska konserter i Berwaldhallen med bland annat Edward Elgars Gerontius dröm, Tobias Broströms dubbelkonsert Nigredo: Dark Night of the Soul, uruppförandet av Sven-David Sandströms trombonkonsert och med anledning av Beethovens 250-årsjubileum avslutas säsongen med hans Missa solemnis och Symfoni nr 9.

Nyligen förlängde Daniel Harding sitt kontrakt som chefsdirigent till våren 2023 och fick dessutom en ny roll som orkesterns förste konstnärlige ledare, med övergripande ansvar för orkesterns konstnärliga vision. Det nya uppdraget omfattar även möjligheten att skapa nya programformat och metoder för att presentera klassisk musik på ett nytt sätt.

”Vi är mycket stolta över att Harding leder vår orkester. Hans passion, energi och kreativitet utmanar oss och vår publik varje dag. Han är också en briljant ambassadör för Sveriges Radio, en förmån som få radiobolag har” säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

”I Sveriges Radio har vi en stor mediaorganisation som gör allt de kan för att stötta oss. Vi kommer att jobba så nära dem som möjligt för att kunna sprida alla de underbara sakerna vi gör. Det är också ett av skälen till att jag antog utmaningen som konstnärlig ledare” tillägger Daniel Harding.

Harding började spela trumpet som barn, men i tonåren tog intresset för dirigering över. Som sjuttonåring satte han upp Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire med några studiekamrater, vilket ledde till jobb som assistent åt Sir Simon Rattle vid Birminghams symfoniorkester i ett år. Han avslutade sin tid där med att själv leda orkestern, vilket blev hans professionella debut som dirigent.


Ta del av några pressröster i samband med nyheten om Daniel Hardings förlängning som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester till 2023, och hans nya roll som konstnärlig ledare.

Daniel Harding förlänger

Den fantastiska resan

Säsongen 2018/2019 fick Daniel Harding in på sitt tolfte år som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. Möt honom och orkestern i dokumentären ”Den fantastiska resan” som SVT spelade in i samband med Hardings tioårsjubileum som chefsdirigent 2016/2017.