arrow

Chefsdirigent Daniel Harding

”Han är en av de mest eftertraktade dirigenterna i världen men funderar på att söka jobb som pilot. Söndag träffar Radiosymfonikernas Daniel Harding för att prata om att växa upp framför en orkester och att hitta sitt musikaliska hem.
– Alla dirigenter behöver en plats som känns som att sitta hemma i vardagsrummet och spela piano.”.

Läs hela intervjun med chefsdirigent Daniel Harding, publicerad i Aftonbladet Söndag den 21 april 2019.

Daniel Harding – Den flygande dirigenten (pdf)


Daniel Harding förlänger med Sveriges Radios Symfoniorkester till 2023, och får en ny roll som konstnärlig ledare

Daniel Harding förlänger sitt kontrakt som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester till slutet av säsongen 2022/23 och får dessutom en ny roll som ‘konstnärlig ledare’. Harding har varit orkesterns chefsdirigent sedan 2007, då han efterträdde storheter som Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt och Sergiu Celibidache. Som en manifestation av deras starka relation ger sig orkestern och Daniel Harding ut på en stor Europaturné med elva stopp under november.

”Det är allt ovanligare att förhållandet mellan dirigent och orkester inte bara håller mer än ett decennium men också fördjupas och växer. Det är också mycket ovanligt med en orkester som besitter högsta musikaliska intelligens och kvalitet men som så tydligt vill fortsätta att utvecklas.” säger Daniel Harding om Sveriges Radios Symfoniorkester.

Utöver kontraktsförlängningen blir Daniel Harding den förste att få rollen som ‘konstnärlig ledare’ hos Sveriges Radios Symfoniorkester. Det ger honom övergripande ansvar för orkesterns konstnärliga vision. Dessutom ges han möjligheten att skapa nya programformat och idéer för publikutveckling och att presentera klassisk musik på ett nytt sätt. Daniel var initiativtagare till ”Interplay” under säsongen 2014/15 som gav ytterligare en vetenskaplig dimension till konsertbesökarna, och som existerar än idag.

”Vi är mycket stolta att Daniel Harding leder vår orkester. Hans passion, energi och kreativitet utmanar oss och vår publik varje dag. Han är också en briljant ambassadör för Sveriges Radio, en lyx som få radiobolag har. Med Daniel Harding spelar Sveriges Radios Symfoniorkester en avgörande roll i det musikaliska livet, både i Sverige och utomlands.”, säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

”I Sveriges Radio har vi uppbackning av en stor mediaorganisation som gör allt de kan för att stötta oss. Vi kommer att jobba så nära dem som möjligt för att kunna sprida alla de underbara saker vi gör. Det är också ett av skälen till att jag antog utmaningen som Artistic Director”, tillägger Daniel Harding.

Som en del i det nya samarbetet ger sig Sveriges Radios Symfoniorkester och Daniel Harding ut på en omfattande Europaturné under november. Turnén gör elva stopp med konserter i Concertgebouw i Amsterdam, Konzerthaus i Wien, Elbphilharmonie i Hamburg och Philharmonie am Gasteig i München med violinisterna Janine Jansen och Alina Ibragimova som solister.

”En så prestigefull turné som denna är resultatet av många års hårt arbete och extraordinärt musikskapande under Daniel Hardings ledning. Hans namn står högt i kurs över hela världen vilket gör oss oerhört stolta när vi reser med honom till musikens mest betydande platser i Europa. Den här turnén är det perfekta sättet att manifestera vår speciella relation.” säger Helena Wessman, konserthuschef i Berwaldhallen.

Daniel Harding är en av de få dirigenter som varje säsong leder de främsta orkestrarna inklusive Berlinfilharmonikerna och Wienfilharmonikerna. Han är möjligen den ende dirigenten i världen som har kvalificerat sig som pilot för flygplansmodellen Airbus 320.

Sveriges Radios Symfoniorkester har hyllats över hela världen för sina konserter, radioutsändningar, inspelningar och internationella turnéer. Orkestern har sin hemvist i Berwaldhallen i Stockholm, tillsammans med Radiokören.

DANIEL HARDING är Sveriges Radios Symfoniorkesters chefsdirigent sedan 2007. Han är även avgående chefsdirigent för Orchestre de Paris, konstnärlig ledare för Anima Mundi-festivalen i Pisa och hedersdirigent hos Mahler Chamber Orchestra, som han jobbat med i över 20 år. Harding gästar regelbundet framstående orkestrar som Wienfilharmonikerna, Staatskapelle Dresden och Concertgebouworkestern i Amsterdam. Han har gjort flera prisbelönade skivinspelningar som Grammy-belönade Billy Budd av Benjamin Britten med London Symphony Orchestra och Beethovens Pianokonsert nr 3 och 4 med Sveriges Radios Symfoniorkester och Maria João Pires.


Ta del av några pressröster i samband med nyheten om Daniel Hardings förlängning som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester till 2023, och hans nya roll som konstnärlig ledare.

Daniel Harding förlänger

Den fantastiska resan

Säsongen 2018/2019 fick Daniel Harding in på sitt tolfte år som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. Möt honom och orkestern i dokumentären ”Den fantastiska resan” som SVT spelade in i samband med Hardings tioårsjubileum som chefsdirigent 2016/2017.