Radiokören på Nordiska museet: Tonfall under stjärnvalv
För Östersjöfestivalens sista konsert intar Radiokören och chefsdirigent Kaspars Putniņš Nordiska museets imponerande stora hall bara ett stenkast från Berwaldhallen. På programmet står svensk och nordisk musik med folkliga klanger.
Medverkande
Musiken
Ungefärlig konsertlängd: 1 tim utan paus
-
JOHANN SEBASTIAN BACH / KNUT NYSTED: Immortal Bach
5 min
-
TRAD. DANSK ARR. BO HOLTEN: Drømte mig en drøm i nat
2 min
-
JEAN SIBELIUS: Rakastava
7 min 30 s
-
JØRGEN JERSILD: Min Yndlingsdal
4 min
-
JAN SANDSTRÖM: Stora gåtan
5 min
-
BRITTA BYSTRÖM: To måner - ffg i Sverige
5 min
-
TRAD. SVENSK. ARR ANNA-KARIN KLOCKAR: Limu, lima
2 min
Om konserten
Radiokören bjuder, under Östersjöfestivalens allra sista konsert, på ett nordiskt musikaliskt smörgåsbord, som börjar med stycket Immortal Bach (1987). Detta är en a cappella-komposition för blandad kör av Knut Nystedt, skriven för hans ensemble Det Norske Solistkor. Nystedt utgår här ifrån inledningen av J.S. Bachs kända koral, Komm, süßer Tod, och körstämmorna breder ut sig i klangkluster med hjälp av stämvis uppdelade och individuella tempi.
Folkvisorna intar en mycket stark del av den danska sångskatten, och den medeltida visan Drømte mig en drøm i nat är Nordens äldsta profana visa, skriven i Skåne runt 1300. Dirigenten och kompositören Bo Holten arrangerade den för sin vokalensemble, Musica Ficta, och det är den versionen som presenteras här.
Att sjunga i kör var viktigt för Anders Hillborgs konstnärliga utveckling enligt honom själv, och med åren har han skrivit flera körverk. Det kanske mest kända och framförda är det ordlösa mumuo:aa:yiy::oum: från 1983, ett verk som inte har någon text, utan består av en enkel fonetisk formel som sjungs om och om igen. Musiken är komponerad i en minimalistiskt reflekterande anda, som en svävande, mjuk och växlande väv av klanger.
Magnificat (1989), Marias lovsång ur Lukasevangeliet, är skriven för femstämmig kör av den estniske kompositören Arvo Pärt. Verket är komponerat i hans egna avskalade stil, den så kallade tintinnabuli-stilen, som bland annat karaktäriseras av ett långsamt tempo och upphöjt, meditativt lugn.
Rakastava (Den älskande) av Jean Sibelius är ursprungligen en körsvit för manskör komponerad 1893, och bygger på ett antal finska folkdikter ur samlingen Kanteletar, ett systerverk till eposet Kalevala. Sibelius arrangerade senare om det för blandad kör 1898.
Min Yndlingsdal komponerades 1957, och är den första i Jørgen Jersilds Tre danske Romancer For Kor. Texten är av diktaren Steen Steensen Blicher (1782-1848), och beskriver den smärtfyllda längtan tillbaka till barndomen och det förlorade paradiset – ”min favoritdal”.
Hvad Est Du Dog Skjøn är hämtad ur Fire Salmer (Fyra psalmer för blandad kör a cappella med barytonsolo), och bygger på en norsk folkmelodi med text av Hans Adolph Brorson. De blev den åldrade Griegs sista opus, och bär en känsla av evighet och avsked till livet.
Jan Sandströms körverk Den stora gåtan uruppfördes av Radiokören under Östersjöfestivalen 2021. Verket är en hyllning till naturen kring vårt innanhav, och bygger på dikter av Tomas Tranströmer.
Britta Byströms körverk To måner (2022) med text av Poul Borum är en födelsedagshyllning till Per Nørgård på hans 90-årsdag, och framförs nu av Radiokören för första gången i Sverige. Hon har utgått från hans ’oändlighetsserie’, och skapar ett rytmiskt universum för röster med endast två toner som utgångspunkt, helt i hans anda.
Anna-Karin Klockars Limu, limu, lima för a capella-kör är ett arrangemang efter Hugo Alfvéns kända körstycke, som i sin tur bygger på en traditionell folkvisa från Dalarna. Arret skapades för Radiokören, och framfördes i samband med firandet av Hugo Alfvéns 150-årsdag i Berwaldhallen 2022.
Text: Andreas Konvicka