Sveriges Radios Symfoniorkester
Biografi och historia
Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De representerar en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.
Daniel Harding har varit chefsdirigent för Radiosymfonikerna sedan 2007 och konstnärlig rådgivare sedan 2018. ”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding.
Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala media, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat som om det gällde livet!” säger Daniel Harding.
Radiosymfonikerna har spelat en avgörande roll för Östersjöfestivalen ända sedan starten för tjugo år sedan.
Under covid-19-pandemin, har Radiosymfonikerna varit en av bara ett fåtal orkestrar i världen som inte har slutat spela. Deras innovativa, kreativa lösningar har hjälpt publiken att ta sig igenom den här svåra tiden, och de har till och med själva skapat nyheter. Bland de uppsättningar de har deltagit i utan fysisk publik finns en fullskalig scenuppsättning av Don Giovanni inför en tom konsertsal, en konstfilm om Wagners Siegfriedidyll och en stark Johannespassion, samtliga med världskända solister, Daniel Harding som dirigent och i regi av Andrew Staples.
Orkestern bjuds regelbundet in till internationella festivaler och konserthus. Under säsongen 2018/19 gjorde de en omfattande Europaturné med Daniel Harding, solisterna Janine Jansen, Veronika Eberle och Alina Ibragimmova. Man gav även två konserter på Anima Mundi-festivalen i Pisa, den ena med Bruckners starka femte symfoni och den andra med Brahms Ein deutsches Requiem tillsammans med Radiokören. Under hösten 2021 genomfördes ytterligare en europeisk turné med Daniel Harding, Christian Gerhaher, Isabelle Faust och Johanna Wallroth.
Bland de senaste höjdpunkterna i Radiosymfonikernas innehållsrika diskografi finns uppmärksammade inspelningar av Berlioz Symphonie Fantastique, Mahlers femte och nionde symfoni och Brahms Ein deutsches Requiem, det sistnämnda stycket tillsammans med Radiokören och solisterna Matthias Goerne och Christiane Karg under Daniel Harding.
Radiosymfonikerna är Sveriges största beställare av ny musik, och en av orkesterns främsta uppgifter är att framföra musik av samtida kompositörer. Bland de senaste återfinns Thomas Adès, Sally Beamish, Harrison Birtwistle, Victoria Borisova-Ollas, Tobias Broström, Britta Byström, Anders Hillborg, Molly Kien, Esa-Pekka Salonen, Sven-David Sandström och Jörg Widmann.
Radiosymfonikerna söker sig till nya publikkategorier genom att under säsongen ge konserter med musik ur populära filmer och dataspel samt medverka i nyskapande projekt tillsammans med framstående jazz-, pop- och rockartister, ofta under ledning av Hans Ek. Man leder även konsertserier för unga lyssnare.
En radioorkester grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige, och sedan dess har Sveriges Radio sänt deras konserter. Under de kommande fyrtio åren förekom orkestern i olika konstellationer, men fick sin slutgiltiga sammansättning 1965 under ledning av chefsdirigent Sergiu Celibidache. Två år senare fick den sitt nuvarande namn, Sveriges Radios Symfoniorkester. Den har fortsatt att blomstra under framstående dirigenter som Herbert Blomstedt, Yevgenij Svetlanov, Esa-Pekka Salonen och Manfred Honeck.