arrow

Sveriges Radios Symfoniorkester

Biografi och historia

Sveriges Radios Symfoniorkester är känd i hela världen som en av Europas mest mångsidiga orkestrar med spännande, mångfasetterad repertoar och en ständig strävan att bryta ny mark. Orkesterns omfångsrika och högklassiga musicerande liksom samarbeten med världens främsta tonsättare, dirigenter och solister har belönats med otaliga priser och lovord. ”Orkestern har en unik kombination av ödmjukhet, känslighet och musikalisk fantasi” säger orkesterns chefsdirigent, Daniel Harding.

Sedan 1979 är Sveriges Radios Symfoniorkesters hemmascen Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus. Förutom konsertpubliken når orkestern varje vecka miljontals lyssnare i etern och på webben genom Klassiska konserten i P2. Flera av orkesterns konserter visas också på Berwaldhallen Play och i Sveriges Television, vilket ger publiken ytterligare möjligheter att komma riktigt nära en av världens bästa orkestrar. ”Jag har aldrig haft en konsert med orkestern där de inte spelat som om det gällde livet!” säger Daniel Harding.

Säsongen 2019–2020 firade orkestern Berwaldhallens 40-årsjubileum med en kavalkad av musik, från urpremiären av Tobias Broströms Nigredo: Dark Night of the Soul med Håkan Hardenberger och Jeroen Berwaerts till utsålda discokvällar med Andreas Lundstedt, Lina Hedlund och Mariette. Andra höjdpunkter var Edward Elgars oratorium Gerontius dröm, för första gången i Berwaldhallen, och uruppförandet av Victoria Borisova-Ollas Oh Giselle, Remember Me med Truls Mørk.

På våren 2020 sände orkestern en rad nyinsatta, uppmärksammade konserter i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play, liksom i SVT och på Medici.TV, när coronavirusets spridning gjorde det omöjligt att ge konserter för publik. Konserterna gästades av bland andra Alan Gilbert, Stina Ekblad, Peter Mattei och Malin Byström. Säsongen avslutades med Mozarts Don Giovanni, regisserad av Andrew Staples och under ledning av chefsdirigent Daniel Harding, som hyllades i svensk och internationell press.

Orkestern bjuds ofta in till internationella festivaler och konserthus. Två gånger har orkestern uppträtt med Daniel Harding under Anima Mundi-festivalen i Pisa. I september 2019 framförde de Brahms Ein deutsches Requiem tillsammans med Radiokören och året innan Bruckners storslagna femte symfoni. I november 2018 åkte orkestern på en omfattande, hel vecka lång turné med Daniel Harding och violinisterna Alina Ibragimova och Janine Jansen. På programmet stod bland annat Schumanns, Bergs och Sibelius violinkonserter.

Bland orkesterns alla skivinspelningar är några av de senaste höjdpunkterna Mahlers femte och nionde symfonier, liksom Brahms Ein deutsches Requiem, den sistnämnda inspelad tillsammans med Radiokören och solisterna Matthias Goerne och Christiane Karg.

Sveriges Radios Symfoniorkester ger årligen konserter med musik ur populära filmer och datorspel med omtyckta gästdirigenter som John Wilson och Charles Hazlewood. Orkestern gör också regelbundet gränsöverskridande samarbeten med välkända jazz-, pop- och rockartister och ledande dirigenter och arrangörer som Hans Ek.

Flera av orkesterns medlemmar är även framstående solister och kammarmusiker som bjuder på stor musik i litet format i konsertserien Chamber Unplugged. De minsta konsertbesökarna träffar orkestern på föreställningarna om Radioapans äventyr och tillsammans med El Sistema Stockholm arbetar de för att vara goda förebilder åt nya generationer musiker och musikälskare.

Sveriges Radios Symfoniorkester har från starten varit en självklar del av Östersjöfestivalen med flera minnesvärda konserter varje år. Bland de största höjdpunkterna kan nämnas Brahms Ein deutsches Requiem 2010 under ledning av Riccardo Muti med både Radiokören och Bayerska radions kör, och Schönbergs Gurre-Lieder 2016 med Kungliga Filharmonikerna och några av landets bästa körer.

Andra minnesvärda händelser är exempelvis uruppföranden av Anders Hillborgs Aeterna 2017 och Victoria Borisova-Ollas Open Ground 2006, Wagner-programmet med Esa-Pekka Salonen och världsstjärnan Nina Stemme 2011 och Mozarts Trollflöjten på Drottningholms Slottsteater under ledning av Daniel Harding 2013 med bland andra Andrew Staples och Mari Eriksmoen som solister.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, de senaste åren även orkesterns konstnärlige ledare, ett framgångsrikt och dynamiskt samarbete som fortsätter till och med 2023. Orkestern är också stolt över att sedan hösten 2018 ha Klaus Mäkelä som förste gästdirigent. Mäkelä gjorde omedelbart starkt intryck på både orkestern och dess publik och är även bland annat chefsdirigent för Oslo-Filharmonien och konstnärlig ledare för Åbo musikfestspel.

Den första radioorkestern bildades 1925, samma år som Radiotjänst påbörjade sina sändningar. Ända sedan dess har orkesterns konserter sänts i Sveriges Radio. Under de första 40 åren existerade orkestern i olika skepnader. Från 1930-talet leddes den av kända kapellmästare som Sune Waldimir och i slutet av 1940-talet började dirigenten Sten Frykberg driva orkestern mot den ensemble i världsklass den skulle komma att bli.

Orkestern fick sin slutliga skepnad 1965 under sin förste chefsdirigent, den rumänske dirigenten Sergiu Celibidache. Två år senare döptes den till Sveriges Radios Symfoniorkester. Orkestern har fortsatt att utvecklas under framstående chefsdirigenter som Herbert Blomstedt, Esa-Pekka Salonen, Manfred Honeck och Daniel Harding.