arrow

Sveriges Radios Symfoniorkester

Biografi och historia

Sveriges Radios Symfoniorkester består av över 100 exceptionella musiker och är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, med en bred och spännande repertoar. Orkestern har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Sedan 2007 är Daniel Harding Radiosymfonikernas chefsdirigent, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. ”Det är allt ovanligare att förhållandet mellan dirigent och orkester inte bara håller i mer än ett decennium, utan också fortsätter att växa” säger han om sitt arbete med orkestern. I samband med sitt 15-årsjubileum som chefsdirigent beskrev han Radiosymfonikerna som sin musikaliska familj. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat som om det gällde livet.”

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom det europeiska radio- och tv-nätverket EBU. Under covid-19-pandemin rönte orkestern internationell uppmärksamhet för sin förmåga att fortsätta bjuda på musikupplevelser i världsklass.

Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen. I mars 2024 gästade Harding och Radiosymfonikerna bland annat Elbfilharmonin, Amsterdams Concertgebouw, Parisfilharmonin, KKL Luzern och Musikpalatset i Budapest tillsammans med barytonen Christian Gerhaher. På repertoaren stod verk av Mahler, Strauss och Alfvén.

I mars 2023 framförde Daniel Harding och Radiosymfonikerna två konsertprogram på Musikverein i Wien med bland annat Robert Schumanns Manfred, med Wiener Singverein och skådespelaren Cornelius Obonya, och Schumanns violinkonsert, med Christian Tetzlaff som solist. I september 2023 gästade Harding och orkestern Lahtis Sibeliusfestival med ett program helt tillägnat verk av Sibelius och stjärnskottet María Dueñas som solist i Sibelius violinkonsert.

Den första radioorkestern bildades 1925 i samband med de första radiosändningarna i Sverige. Under 1900-talet fortsatte chefsdirigenter som Sergiu Celibidache och Herbert Blomstedt att utveckla orkesterns musikaliska förmåga och internationella ryktbarhet. Två av Radiosymfonikernas tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Radiosymfonikerna har en omfattande, kritikerrosad inspelningskatalog. Bland de senaste inspelningarna kan nämnas Jesper Nordins triptyk Röster, verk av Britten med Andrew Staples och orkesterns solohornist Chris Parkes, samt Eduard Tubins kontrabaskonsert med orkesterns solokontrabasist Rick Stotijn. Med Daniel Harding har orkestern spelat in exempelvis Schönbergs violinkonsert med Isabelle Faust, Brahms Ein deutsches Requiem med Christiane Karg och Matthias Goerne, samt Mahlers Symfoni nr 5.