arrow

2017

Här hittar du samtliga de turnéer och gästspel som Sveriges Radios Symfoniorkester har gjort under 2017.

Den 8-22 maj genomfördes en av de största turnéerna i orkesterns historia, med gästspel på anrika La Scala i Milano, i Wiener Konzerthaus i Wien och inte minst ett tre dagar långt uppdrag som Orchestra in Residence på Festspielhaus i Salzburg.

Här kan du ta del av mycket av det som hände under turnén – konserter, repetitioner och vad som händer bakom scenen på en så här stor turné. Hela konsertprogrammet hittar du till höger här på sidan.

Turnén var omfattande vad gällde programläggningen – inte mindre än åtta olika konsertprogram framfördes längs vägen. Bl.a. spelades Mahlers Symfoni nr. 5, Eldfågeln av Stravinskij, och Brahms Symfoni nr 1. Men även Bruchs Violinkonsert, Ravels Zigane och Chaussons Poême med världsberömda violinsolisten Joshua Bell. Den 20 och 21 maj ansluter violinisten Christian Tetzlaff turnén under de två sista konserterna.

Bakom kulisserna på Wiener Konzerthaus

Stående ovationer i Wien, Österrike

Så var det Wiener Konzerthaus tur att få besök av Sveriges Radios Symfoniorkester, chefsdirigent Daniel Harding och violinist Joshua Bell. Konserten den 18 maj avslutades även den med starka applåder och stående ovationer. Vill du lyssna på konserten i efterhand går det bra via den Österrikiska radions hemsida, www.orf.a tisdagen den 23 maj kl. 19.30.

Världssolisten Joshua Bell

Hör Joshua Bell, violinsolist med världen som spelplats och som varit solist på större delen av turnéns konserter, berätta om upplevelsen av att få spela tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Harding.

La Scala i Milano

Följ med in bakom kulisserna på La Scala och få en inblick i förberedelserna inför Sveriges Radios Symfoniorkesters framträdande i det berömda operahuset den 15 maj.

Succé på turnén

2017 års Europaturné var en av de största och mest prestigefulla i orkesterns historia. Måndag den 15 maj besökte man för första gången La Scala, det anrika operahuset i Milano.

Stor succé för Sveriges Radios Symfoniorkester i Salzburg

8–22 MAJ Österrike, Tyskland, Italien och Schweiz

Sveriges Radios Symfoniorkester
Daniel Harding chefsdirigent
Joshua Bell violin
Christian Tetzlaff violin

Graz
DVORAK: Othello,Konsertuvertyr
CHAUSSON: Poème
RAVEL: Tzigane
STRAVINSKIJ: Eldfågeln

Salzburg
DVORAK: Othello, Konsertuvertyr
BRUCH: Violinkonsert
BRAHMS: Symfoni nr 1
&
BRUCH: Violinkonsert
MAHLER: Symfoni nr 5
&
BOULEZ: Rituel, In memoriam Bruno Maderna
MAHLER: Symfoni nr 5

Nürnberg
CHAUSSON: Poème
RAVEL: Tzigane
MAHLER: Symfoni nr 5

Milano
DVORAK: Othello
CHAUSSON: Poème
RAVEL:Tzigane
BRAHMS: Symfoni nr 1

Freiburg
BRUCH : Violinkonsert
MAHLER: Symfoni nr 5

Wien
Kort introduktion till Boulez Rituel
BOULEZ: Rituel
– Wolfgang Schauffler talar om Boulez
CHAUSSON: Poème
RAVEL:Tzigane
BRAHMS: Symfoni nr 1

Frankfurt
DVORAK : Violinkonsert a-moll
STRAVINSKIJ: Eldfågeln

Zürich
DVORAK : Violinkonsert a-moll
BRAHMS: Symfoni nr 1

P2 direktsände

P2 Live direktsände två av turnéns konserter. Den 12 maj från Grosses Festspielhaus, i Salzburg, Österrike och den 15 maj från klassiska La Scala i Milano, Italien.

Turnéintervjuer
Här kan du lyssna på konsertmästare Malin Broman, berätta i Klassisk morgon i P2 om turnén, när de ringde henne i direktsändning på morgonen den 12 maj.

Press från turnén

Här kan du läsa vad pressen i Europa sade om Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Hardings stora vårturné 2017.

Recensioner och presskommentarer.

Sveriges Radios Symfoniorkester genomför även gästspel i Sverige. I februari 2017 var det Ytterjärnas tur att få ett besök.

Konsertprogram
Sveriges Radios Symfoniorkester
Malin Broman violin och musikalisk ledning
BIBER: La Battalia
MOZART: Violinkonsert nr 3
SCHUBERT: Symfoni nr 5