arrow

Miriam Bryant möter Sveriges Radios Symfoniorkester

Prisbelönade Miriam Bryant är en av Sveriges mest populära artister och låtskrivare. Efter en gemensam sommarturné med Veronica Maggio gästar stjärnan från Göteborg för första gången Sveriges Radios konserthus. Tillsammans med arrangören och dirigenten Hans Ek och Sveriges Radios Symfoniorkester bjuder hon på helt nya tolkningar av sin mångskiftande musik.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2023/2024
Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Genom att färdas fritt mellan musikhistorien och samtiden i sökandet efter det som förenar, väver arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek samman olika musikaliska uttryck med varandra. Han har samarbetat med musiker och artister som Zara Larsson, Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Renée Fleming, Michael Nyman och med ensembler som Göteborgs Symfoniker, nederländska Metropole Orkest, Copenhagen Phil och Sveriges Radios Symfoniorkester. Hans fungerade som musikalisk ledare vid nypremiären av Kristina från Duvemåla 2013 och har även under tio år verkat som konstnärlig ledare vid utdelningen av Polarpriset.

Hans egna produktioner har spelats flitigt i Sverige och utomlands, däribland E.S.T. Symphony, Bowie in Berlin, Chelsea Hotel, Kosmische Musik, Made by Björk, Studio 54–Disco Inferno, Dance Music Symphony och Eno Remixed for Orchestra. Merparten av dessa är även kända för Berwaldhallens publik. Han har arrangerat och dirigerat musik till filmer som Oscarsbelönade Hämnden av Susanne Bier, Kon-Tiki, samt Låt den rätte komma in och Se upp för Jönssonligan, båda av Tomas Alfredson. Med hans egen ensemble, Modern Fantazias, har Ek arbetat med musik av Kraftwerk, Brian Eno, John Cage och Lana del Rey.

Eks pianokonsert Soundscapes 1974–78 uruppfördes i februari 2020 av Västerås Sinfonietta och den finländske pianisten Iiro Rantala. I mars 2022 hade Eurydike – en industribarockopera av Linus Fellbom och Hans Ek premiär på Wermland Opera. Året innefattade även samarbeten med Eva Dahlgren, Stewart Copeland, Rufus Wainwright och Gregory Porter. I februari 2023 uruppfördes Kenneth Kvarnströms föreställning 12 Songs+ på GöteborgsOperan med Ane Brun och operans danskompani och orkester.

Miriam Bryant debuterade som artist 2012, medverkade i SVT:s På spåret samma år, året därpå tog hon sig in på Sverigetopplistan för första gången med debutalbumet Raised in Rain och har sedan dess blivit en av Sveriges mest kända artister. Hon är flerfaldigt prisbelönad för sin musik, med flera Rockbjörnar, Grammisar och P3 Guld-priser på meritlistan. Hon har uppträtt i den amerikanska talkshowen Jimmy Kimmel Live, varit programledare för Musikhjälpen i P3 och medverkat i Sommar i P1, gästat Jills Veranda och Så mycket bättre i TV4.

Sedan hon började skriva och sjunga på svenska, i och med Markus Krunegård-samarbetet O A O A E vi förlorade från 2018, har hon haft stora framgångar med låtar som Du med dig, Blåmärkshårt (mi amor), tystnar i luren och Gråter om du vill. Under 2023 har hon samarbetat med Veronica Maggio i duetten Under någon ny och en bejublad gemensam konsertturné. Bryants senaste album, PS Jag hatar dig, har belönats med flera priser, bland annat Musikförläggarnas pris. Hennes musik har strömmats miljontals gånger och 25 av hennes låtar har blivit guld- eller platinacertifierade.

Bryant är uppvuxen i Göteborg. Hon gick i musikklasser som barn med inriktning mot körsång och studerade musikalteater på Markaryds folkhögskola och Musikteaterskolan i Bjärnum.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus

Konserten spelas in av SVT.

PROGRAM:

Avundsjuk på regnet
Rosor från en loser
Lonely in a Crowd
Santiago
Black Car
Ecstasy of Gold Musik: Ennio Morricone
Tystnar i luren
Passa dig
Both Sides Now Musik & text: Joni Mitchell. Arrangemang: Vince Mendoza

Paus

Neråt/uppåt
Blåmärkshårt (Mi amor)
Medley: Sad Songs, How Did I Find You, Satellite, Dragon, Rocket, Push Play. Arrangemang: Henrik Nordström
Under någon ny
P.S. Jag hatar dig
Sarkofag
Song to the Siren. Musik: Tim Buckley. Text: Larry Beckett
Ett sista glas