arrow

POETIC (R)EVOLUTION - SYMFONI MÖTER SPOKEN WORD

Succéföreställningen från förra hösten är tillbaka igen i Berwaldhallen! I Poetic (R) Evolution förenas spoken word, rap och r´n´b med symfoniska verk i en spännande och oväntad Mashup. I regi av Nachla Libre löper kärlek, glädje och smärta som en röd tråd genom programmet som handlar om hur det kan vara att vara ung och växa upp idag. På scenen möter vi spoken word-poeten Sara Nazari, rapparen Robin Nazari, poeten Nawroz Zakholy och r´n´b-sångerskan Mona Masrour tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Jonas Nydesjö. Konceptet är ett samarbete mellan Berwaldhallen och Unga Klara.

Även skolföreställningar kommer att ges onsdag-fredag 23-25 november. Läs mer om skolföreställningarna här.

Det lyckosamma samarbetet mellan Sveriges Radios Symfoniorkester, spoken word-artisten/regissören Nachla Libre och dirigenten/kompositören Jonas Nydesjö började i en gemensam vilja att nå unga människor med känslostarka uttryck där musik varvas med lyrik och spoken word.

– Det händer så mycket i både kroppen och själen under tonårstiden och vi behöver jobba mer med att stärka unga människor kring vad de känner och hur de mår, kring psykisk ohälsa och trauman. Vi ville skapa en föreställning som lockar till vidare samtal om dessa frågor, berättar Nachla Libre.

Med de medverkande artisterna har Nachla Libre och Jonas Nydesjö skapat en föreställning som uttrycker både glädje och smärta.

– Rapparen Robin Nazari betraktar jag som ett konstnärligt geni. Hans syster Sara Nazari är både stark och självklar på scen. I Mona Masror, det nya RnB-stjärnskottet på svensk musikhimmel, förenas det djupa och det gracila. De är tre unga starka stjärnor på väg upp och det ska bli väldigt spännande att ha med tre personer som framför saker på så helt olika sätt, berättade Nachla Libre inför premiären hösten 2021.

Nytillskottet i höstens produktion är poeten Nawroz Zakholy, som har bedrivit kulturpedagogiska verksamheter för unga i bland annat Järva och med rörelsen Revolution Poetry har producerat och uppträtt på Folkoperan, Unga Klara och Kulturhuset Stadsteatern. Zakholy kommer framföra nyskrivna dikter, speciellt skrivna för just Poetic (R) Evolution. Dikterna tar upp existentiella frågor om livet, kärleken, vårt sammanhang och vår tillvaro här på jorden. Vem är jag och vilka är vi?

I Poetic (R) Evolution möts också Jonas Nydesjö och Nachla Libre i en nyfikenhet kring vad som förenar klassisk musik, spoken word, hiphop och RnB.

– Vi har hittat otroligt roliga krockar i musik som är väldig spännande att göra. Bland annat upptäckte vi att det fanns beröringspunkter mellan en låt av Robin Nazari och Tjajkovskijs sjätte symfoni. Den upptäckten öppnade upp för idén att fortsätta leta likheter mellan musik från olika tider. Vi tar med publiken på en resa till förståelse för att känslor och upplevelser är desamma genom århundranden – de uttrycks bara på lite olika sätt, säger Nachla Libre.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

dot 2022/2023

Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

Jonas Nydesjö har studerat komposition och arrangering vid musikhögskolan i Malmö, samt dirigering för Neil Tomson. Hans områden sträcker sig över musikal, genreöverskridande konserter, dansföreställningar, skivinspelningar och barn- och ungdomsföreställningar. Han har bland annat dirigerat uppsättningar på Folkoperan, Malmö Opera, Göteborgsoperan och Wermland Opera, samt konserter med de flesta orkestrarna i Sverige.

Tillsammans med Ola Salo skrev Jonas rockoperan Kult till Sveriges Radio. Genom åren har han samarbetat med artister som Annika Norlin, Ola Salo, Bob Hund, Håkan Hellström, Mikael Wiehe, Nina Persson, Linnea Henriksson, Lisa Miskovsky, Jakob Hellman, Moto Boy, Tingsek, Rigmor Gustafsson, Refused, Good Harvest och många andra.

&

Ett röstfenomen som berör på djupet, ett framtidshopp som redan är här. Mona Masrour har tidigare gästat låtar av Yasin, Jelassi och AMR men det var först 2019 som debutsingeln ”Med tiden” släpptes. Debuten och efterföljande ”Påminner mig/Får aldrig nog”, sedan ”EASY” och ”EXCLUSIVE” visade att vi har en ny, klart lysande stjärna på den svenska musikscenen.

Nu är Mona Masrour mer aktuell än någonsin. Debutalbumet ”Scener”, producerat av Nisj och med inhopp av 1.Cuz, Guleed, L1NA och Mazzo, höjdes till skyarna av kritiker. Hon har utnämnts av DN till ett stjärnskott att hålla koll på 2021 och TT förutspådde att Mona går en ljus framtid till mötes. Och hon är redan på god väg. Under 2021 års Grammisgala var hon flerfaldigt nominerad och prisades som Årets Nykomling.

&

Sara Nazari är en av Sveriges största spoken word-poeter och har uppträtt både i tv och på stora scener inför livepublik. Sara slog igenom tillsammans med spoken word kollektivet Revolution Poetry när hon var 14 år gammal. Hon har turnerat med föreställningen Ortens Verklighet och uppträtt på bland annat Unga Klara och i Dramatenbaren samt varit jurymedlem i tävlingen Ortens bästa poet.

&

Robin Nazari är skådespelare, skivartist, låtskrivare och poet. Han har en bakgrund inom scenkonst, och gjorde sin skådespelardebut 2021, i Netflix-serien Snabba Cash, och han har även medverkat i Netflixdramat Clark, om Clark Olofsson. Med sin debutskiva, Dyrare att vara fattig, vill Nazari uppmärksamma frågor om psykisk hälsa bland unga män och som en del av albumet spelade han tillsammans med regissören Maceo Frost in en prisbelönt video till låten Jag Har Fattat, som lyfter fram komplexiteten i frågor om manlig sårbarhet och självuttryck. Videon har fått stor uppmärksamhet i både Skandinavien och Storbritannien, och har fungerat som en plattform för att lyfta fram frågor kring samtal om sorg och förträngda känslor.

Nazari är också en av de medverkande i Netflix kommande fotbollsdrama The Beautiful Game. Filmen, med den brittiske legenden Bill Nighy i huvudrollen, följer ett team av engelska hemlösa fotbollsspelare som reser från London till Rom för att tävla i en årlig, global fotbollsturnering, The Homeless World Cup.

&

Nawroz Zakholy är skribent och poet och har en bakgrund inom språkvetenskap och kommunikation. Hon har varit aktiv och bedrivit kulturpedagogiska verksamheter för unga i bland annat Järva. Senast medverkade hon på Dramaten och i samröre med scenen och rörelsen Revolution Poetry har hon producerat eller uppträtt på bl.a. Folkoperan, Parkteatern, Unga Klara och Kulturhuset Stadsteatern. 2018 ingick Zakholy i Revolution Poetrys diktsamling med samma namn, utgiven av Bonnier Carlsen.

Ungefärlig konsertlängd: 1 timme (ej paus)

Är du lärare och vill boka en av våra skolföreställningar? Läs mer här.