arrow

FRÖST TOLKAR MÜHLRAD

Kompositören Jacob Mühlrad har under de senaste åren tagit musikvärlden med storm och i kvällens konsert blir det världspremiär av hans nyskrivna klarinettkonsert med solist Magnus Holmander. Dessutom leder dirigent Martin Fröst Sveriges Radios Symfoniorkester i Felix Mendelssohns tredje symfoni; till vilken kompositören fick inspiration under en vandring i Skottland. Efter ordinarie konsert den 11 april följer en kammarmusikkonsert där pianisten David Wärn gästar musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester i Andreas Halléns pianokvintett från 1870. Varmt välkommen att stanna kvar!


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER dot 2023/2024
Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiosymfonikerna, är kända som en av Europas mest allsidiga orkestrar. De har en bred och spännande repertoar och ligger hela tiden i framkant. Orkestern har mottagit ett flertal utmärkelser och uppskattas för sin stora musikaliska bredd, men även för sina samarbeten med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister.

Radiosymfonikerna har sedan 1979 varit knutna till Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Förutom publiken på plats i Berwaldhallen, når orkestern många lyssnare via radion och digitala medier, samt genom sitt samarbete med EBU. Konserter strömmas även regelbundet via Berwaldhallen Play och sänds av Sveriges Television, vilket ger publiken ännu fler möjligheter att njuta av en av världens främsta orkestrar.

”Orkestern känner stor ödmjukhet inför musiken och har en underbar känsla för musikalisk inlevelse och kreativitet”, enligt Daniel Harding, Radiosymfonikernas chefsdirigent sedan 2007. ”Jag har aldrig dirigerat en konsert där orkestern inte har spelat med livet som insats!”

Radioorkestern grundades för första gången 1925 i samband med de första radioutsändningarna i Sverige. Sveriges Radios Symfoniorkester fick sitt nuvarande namn 1967. Orkestern har under åren haft flera framstående chefsdirigenter. Två av dem, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har senare utnämnts till hedersdirigenter.

Magnus Holmander är en av de mest framstående unga klarinettisterna i sin generation. Han har nyligen medverkat i produktionerna Dollhouse och Genesis med Martin Fröst runtom i norra Europa. Magnus har studerat vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm för Hermann Stefánsson och Emil Jonasson. Magnus är passionerat intresserad av ny musik och samarbetar återkommande med kompositörer som Rolf Martinsson, Anders Hillborg och Benjamin Staern. 2017 vann han tävlingen Ung & Lovande tillsammans med ackordeonisten Irina Serotyuk och under säsongen 2019/2020 kommer han att vara Sveriges representant som Rising Star med 21 konserter runt om i Europa.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 10 min, ej paus

Bonuskonsert torsdag 11 april: Halléns Pianokvartett
Vi har glädjen att bjuda er på en kammarmusikkonsert efter ordinarie konserts slut. Varmt välkomna att stanna kvar. Extrakonserten påbörjas efter en kort paus och pågår i cirka 25 minuter.

Andreas Hallén var som kompositör, dirigent och musikpedagog en central person i det svenska musiklivet under sekelskiftet 1900. Likt mycket annat av hans musik tog Hallén stor inspiration från tyska kompositörer som bland annat Richard Wagner. Hans pianokvintett från 1870 är inget undantag och skrevs dessutom under en vistelse i München och Dresden. Pianisten David Wärn gästar musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester i detta romantiska verk.

Medverkande:
Frida Hallén Blixt, violin
Ingegerd Kierkegaard, viola
Helena Nilsson, cello
David Wärn, piano

Program:
ANDREAS HALLÉN: Pianokvartett op. 3     25 min